Najnovije

JEZIVE SCENE U BOSNI: Vehabije vežbaju ubijanje Rusa u selu očišćenom od Srba! (VIDEO)

SARAJEVO - Na prostoru etnički očišćenog nekadašnjeg srpskog sela Lipa kod Bihaća, članovi kontroverznog udruženja "Askera" iz Tešnja učestvovali su u velikoj vežbi u kojoj je simulirana borba protiv ruskih specijalnih jedinica.

Askeri (Foto: Jutjub)

Glavni zadatak vežbe pod nazivom "Domovnistan", koju je prošlog meseca organizovao Ersoft klub "Grupa 306" iz Bihaća, prema navodima organizatora, bili su napad i zauzimanje fiktivne separatističke pokrajine Domovnistan, koja je nakon referenduma i uz pomoć ruskih specijalnih jedinica proglasila nezavisnost od centralne vlade.

Uz neizbežnu simboliku i paralele koje se gotovo same nameću između izmišljenog Domovnistana i Republike Srpske, posebno je zanimljivo to što su u vežbi učestvovali i ersofteri iz "Askera", udruženja koje je pre nekoliko meseci dospelo u žižu javnosti zbog objavljenih snimaka na kojima se vidi kako bošnjačku decu obučavaju vojnim veštinama.


 
U izveštaju koji je Ministarstvo bezbednosti BiH nedugo nakon toga dostavilo članovima Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbednost, "Askeri" su navedeni kao jedna od grupa koje mogu predstavljati potencijalnu bezbednosnu pretnju, posebno zbog toga što u rukovodećim strukturama udruženja sede lica koja su pripadnici ili simpatizeri vehabijskog pokreta.

Boško Stojisavljević, predsednik Udruženja "Una", koje okuplja Srbe prognane iz bihaćke regije, kaže da ersoft vežba održana u Lipi, iako ne krši zakone, predstavlja očiglednu provokaciju.
 
"Ratne igre u selu koje je potpuno očišćeno od Srba predstavljaju jasnu provokaciju i zastrašivanje povratnika - naglašava Stojisavljević.

U vežbi u selu Lipa učestvovalo je blizu 170 ljudi iz FBiH, Hrvatske i Slovenije.

U izveštaju Ministarstva bezbednosti BiH, koji je ranije dostavljen parlamentarcima, ukazano je da se pojedini ersoft klubovi zloupotrebljavaju za prikrivenu vojnu obuku i regrutovanje ekstremista.
 
U tom izveštaju je navedeno da obaveštajni podaci ukazuju na sumnje u moguće zloupotrebe određenih lovačkih, streljačkih i ersoft klubova u BiH, koji bi mogli biti iskorišćeni za regrutovanje novih članova ekstremističkih grupa.

Teroristi prekršili primirje u Alepu, a onda je stigao pakleni odgovor ruske avijacije. Više o tome čitajte OVDE.
 
Izvor: Euroblic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA