Najnovije

ČUVARI SEVERNIH MORA SLAVE SVOJ DAN: Pogledajte moćnu Baltičku flotu (FOTO, VIDEO)

Ministarstvo odbrane RF objavilo je danas fotografije i video u čast Baltičke flote koja slavi 318 godina postojanja

Ruska krstarica (Foto: jutjub)

Ruska Baltička flota danas slavi svoj dan.

U svetlu tog događaja pogledajte fotografije i video koji je objavilo Rusko ministarstvo odbrane.

Ovo je kratki istorijat Baltičke flote.

Baltička flota formirana je za vreme Velikog severnog rata 1700.-1721. na osnovu planova cara Petra Velikog i pod njegovim ličnim nadzorom.

Prvi brodovi Baltičke flote izgrađeni su između 1702.-1703. na ušću reke Sjas u Jezero Ladogu. U oktobru 1702. flotila brodova na vesla sudelovala je u zauzimanju utvrđenja Orešek (dotadašnji Noteburg). Nakon zauzimanja ostrva Kotlin 1703., sagrađeno je utvrđenje Kronštat, koja je postalo baza Baltičke flote.

Počevši od 1704. počela je izgradnja Admiralskog brodogradilišta u Sankt Peterburg, koje je kasnije postalo centar ruske brodogradnje.

Školovanje mornaričkih oficira pokrenuto je u Moskvi 1701. u tadašnjoj Školi za navigaciju, koja je 1715. preseljena u Sankt Peterburg i preimenovana u Mornaričku akademiju. Od 1724. Baltičko flota je raspolagala sa 141 velikih jedrenjaka i stotinjak manjih brodova.

Za vreme Velikog severnog rata Baltička flota bila je aktivno angažovana u ratnim operacijama kod Viborga, Talina, Rige, Monsundskog arhipelaga, Helsinkija i Turkua. Baltička flota izvojevala je pobede u pomorskim bitkama kod poluostrva Hankoniemi (1714), ostrva Saaremaa (1719) i Ålanda (1720).  Također je izvela desant na švedsku obalu pa je ruska pješadija uništila brojna švedska utvrđenja. Rezultat tog rata, bio je da je Rusija postala značajna pomorska sila.

Baltička flota svoj najteži poraz doživela je za Rusko-japanskog rata, kad je poslata na Daleki Istok kao pojačanje u Bitci kod Tsušime 1905.

Na početku Velikog otadžbinskog rata (1941.-1945.) Baltička flota imala je 2 bojna broda, 2 krstarice, 2 veća razarača, 19 manjih razarača, 65 podmornica, 48 torpednih čamaca uz ostale manje brodove i 656 aviona.

Sudelovala je u neuspelim odbranama Hanka, Talina i Estonije, a od 1941. - 43. istakla se tokom Opsade Lenjingrada.
 Od 1944. - 45. sudeluje u slamanju Opsade Lenjingrada i oslabađanju Baltika i Istočne Prusije.

 

OVDE vidite šta radi Crnomorska floto raketama “Kalibar”.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA