Najnovije

GRČKA NE DA OBAVEŠTAJCE: Atina „čuva“ makedonske ključne aktere afere prisluškivanja!

Konačnom odlukom Vrhovnog suda Grčke odbijen je zahtev pravosudnih vlasti Skoplja za ekstradiciju odbeglih makedonskih bivših obaveštajaca Gorana Grujevskog i Nikole Boškovskog, ključnih aktera mega afere masovnog prisluškivanja, koji će biti oslobođeni ekstradicionog pritvora kod Soluna.

Makedonija-Grčka (Foto: Jutjub/Pravda)

Ključni argument za takvu oslobađajuću odluku Vrhovnog suda u Atini objavljenu u petak bila je činjenica su Grujevski i Boškovski pre dve godine bili obuhvaćeni amnestijom predsednika Đorđa Ivanova. Dvojica odbeglih obaveštajaca bili su na listi 57 amnestiranih, navodi skopska Tv24, prenoseći detalje odluke grčkog suda po kome – jednom donesena odluka o pomilovanju ne može biti povučena.

To je za pomenutu skopsku televiziju potvrdio i advokat dvojice obaveštajaca Petar Vasilev, koji je procenio da će njegovi klijenti najverovatnije u ponedeljak biti slobodni građani. U ekstradicionom pritvoru kod Soluna oni su bili posle hapšenja, 18. oktobra lane na aerodromu Makedonija, u pokušaju da napuste Grčku sa lažnim bugarskim pasošima. Cilj im je bio da otputuju u Budimpeštu, predstavljajući se kao Hristo Atanasov i Nedžmi Hasan.

Grujevski i Boškovski i po izlasku iz pritvora međutim neće smeti da napuste Grčku jer ih čekaju još dva suđenja – za rešavanje njihovog zahteva za dobijanje političkog azila i zbog falsifikovanja putnih isprava.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Atini odbijanjem zahteva pravosudnih organa iz Skoplja za izručenje Grujevskog i Boškovskog izvesno je da dvojica ključnih aktera sa liste optuženih od ovdašnjeg Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) za masovno prisluškivanje u Makedoniji neće biti dostupni.

Za Grujevskim bivšim načelnikom Pete uprave MUP-a Makedonije, i Boškovskim agentom Uprave za bezbednost i kontrašijunažu (UBK), pravosudne vlasti u Skoplju raspisale su međunarodnu poternicu posle njihovog prebega u Grčku. NJihovo izručenje očekivalo se relativno brzo nakon hapšenja u Solunu.

Pravosudne vlasti u Skoplju su 6. novembra prošle godine Atini dostavile neophodnu dokumentaciju za ekstradiciju odbeglih obaveštajaca, Gorana Grujevskog i Nikole Boškovskog koji su od Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) kao ključni akteri optuženi za nezakonito prisluškivanje i potom uništavanje sistema za praćenje komunikacija.

Suđenje grupi optuženih u slučajevima „Tvrđava“, „Target“ i „Tvrđava 2“ pred Krivičnim sudom u Skoplju, u toku je, ali bez dvojice ključnih aktera mega afere zbog počinjenih dela „zločinačko udruživanje“, „falsifikovanje službene isprave“, „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“.

Pročitajte OVDE koja je još zemlja kamen spoticanja na Balkanu?

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Makedonija i Grčka, godina odluke.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA