Najnovije

HRVATSKI ISTORIČAR PONOVO RAZBIJA LAŽNE BEČKE TEORIJE: Pamti li slon istinu o poreklu Slovena?

U narodu postoji fraza: "Imam pamćenje kao slon." NJom se želi reći da neko ima dobro pamćenje. Ako slon već tako pamti, da li je zapamtio i istinu o poreklu Slovena?

Goran Šarić (Foto: Jutjub)

Piše: Goran Šarić, istoričar i teolog

Slonovi su fascinantne životinje. Najveći kopneni sisari na zemlji, dobri plivači, a mogu trčati brzinom od 40 kilometara na sat. Žive i do 70 godina. Veruje se da sahranjuju svoje mrtve, a njihove posmrtne ostatke vrlo je teško naći. U vreme pleistocena na Zemlji je živelo više od 300 vrsta slonova (pleistocen je trajao od pre 2.5 miliona godina, pa do pre 11 500 godina).

U jugoistočnoj Evropi slonovi su živeli najmanje do pre 10 000 godina, nađeni su fosili i kosti slonova na Kipru, Kritu, Cikladima i drugim grčkim ostvima u Egejskom moru, kao i na Malti i Siciliji. Jedan od glavnih simbola Sicilije je slon, a na glavnom trgu u sicilijanskom gradu Kataniji, ljudi se nalaze "kod slona", kao u Beogradu "kod konja". U vreme Lepenskog vira (prva evropska civilizacija), poslednji slonovi su još uvek živeli u Evropi. Opet dolaze 218. pr. Kr. kad su nažalost izginuli kod Trebije, u bitci između Hanibala i Rima. U vreme rimskog carstva bili su prisutni, a nakon toga se u Evropu vraćaju tek u 16. veku, kada ih iz svojih kolonija dovode Portugalci.

U svim evropskim jezicima reč za slona je po pravilu varijacija latinske rieči "elephantus". Ali ne i u slovenskim. U svim slavenskim jezicima reč za slona je slon. U svim, bez izuzetka. Kako se desilo da Poljaci, Česi, Slovaci, Slovenci, Hrvati, Srbi, Makedonci, Bugari, Rusi, Bjelorusi i Ukrajinci imaju istu reč za slona?

Po zvaničnim hipotezama, slovenski jezici su nastali 1000 godina pre Hrista, kad slonova već odavno nije bilo. Ako su se Sloveni razišli u 7. veku, njihovi jezici su se do pojave slonova u Evropi samostalno razvijali gotovo hiljadu godina!

Ako poverujemo bečko-berlinskoj sekti da su se Sloveni u 7. veku raselili, onda smo u velikom problemu. Ispada da su svi Sloveni kad su se nakon hiljadu godina razdvojenosti sreli sa rieči "elephantus" za nju izmislili naziv slon, nezavisno jedni od drugih. Po tom suludom scenariju Poljaci saznaju za pojam "elephantus" i izmisle reč "slon", isto naprave i Bugari i Rusi i Srbi i Slovenci.

Postoji i druga opcija. (Proto)Slaveni su indijanci Evrope. Oduvek su živeli gdje i sada žive, od Jadrana do Baltike, od Soluna do Velikog Novgoroda. Zapamtili su slonove, jer su u vreme Lepenskog vira živeli zajedno sa njima (moguće je i da sama reč "slon" dolazi od pokliča "zaan" kojim su lovci krajem neolita, mlađeg kamenog doba, upozoravali na dolazak slona). Jer su (proto)Slaveni ti tzv. Arijevci koji su osnovali vedsku civilizaciju u Indiji, gde su oko 1100. godina pre Hrista slonove počeli upotrebljavati u ratovima. Jer su bili u trupama Aleksandra Velikog koji je koristio slonove. Jer su živeli u Rimskom carstvu i dali čak 19 rimskih imperatora.

Bečko-berlinska sekta od nas pravi slonove. Ali reči pamte bolje od slonova, pa reč "slon" čuva sećanje na naše istinsko poreklo.

Gde je bila granica sa Srbima u vreme Karla Velikog saznajte OVDE.

Knjiga "Mrežni ratovi" ruskih geopolitičara Aleksandra Dugina i Leonida Savina distupna je u Srbiji i Republici Srpskoj,...

Posted by Dnevne Novine Pravda on ponedeljak 23. april 2018.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šarić o duhovnom nasleđu Balkana.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA