Najnovije

PROJEKAT "DNJEPAR": Rakete „Satana“ dobijaju potpuno novu namenu! (FOTO)

Rusija bi mogla da obnovi upotrebu interkontinentalnih balističkih raketa „Satana“ za lansiranje kosmičkih aparata, oživljavanjem projekta „Dnjepar“ bez ukrajinske strane, izjavio je izvor u raketno-kosmičkoj industriji.

Satana (Foto: Jutjub)

„Razmatra se pitanje upotrebe deaktiviranih raketa RS-20V (NATO oznaka SS-18 ’Satana‘) u okviru programa konverzije lansiranja“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, radi se o modernizaciji za svemirska lansiranja upravo verzije RS-20V, a ne RS-20B, koje su ranije korišćene prema projektu „Dnjepar“. Pri tome se za projekat ne predviđa uključivanje ukrajinske strane koja je odgovorna za sistem kontrole raketa.  

Karakteristike rakete RS-20V "Vojevoda" (Foto: Ria. novosti)

Prema javnim podacima, prema stanju iz 2017. godine, u upotrebi se nalazilo 46 raketa RS-20V. Raketa RS-20B je ostalo oko 11 jedinica.

Zamenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov izjavio ranije da će Ministarstvo odbrane uskoro početi sa utilizacijom interkontinentalnih balističkih raketa „Vojevoda“ (NATO klasifikacija „Satana“), koje će biti zamenjene interkontinentalnim balističkim raketama „Sarmat“.

Prethodno je drugi izvor upoznat sa situacijom izjavio da Rusija razmatra lansiranje satelita uz pomoć adaptiranih interkontinentalnih balističkih raketa „Topolj“ koje su izašle iz upotrebe.

Pročitajte OVDE šta su nedavno testirali Rusi.

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto je Sarmat (Satan 2) najmoćniji na svetu?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA