Najnovije

Vuletić o Zvezdinom prisvajanju titule: Ugledate se na Hrvate!

Potpredsednik fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić rekao je danas da Crvena zvezda "agresivno siluje prošlost", odlukom da sebi pripiše šampionsku titulu iz 1946. godine.

Partizan logo

- Započeto prošle godine, specifično i agresivno silovanje višedecenijske prošlosti, kombinovano sa elementarnim nepoznavanjem pravne istorije Srbije i rđavim poznavanjem osnovnoškolskih matematičkih operacija, okončano je samovlasnim, bahatim, nelegalnim i nelegitimnim činom nekakvog priznavanja titule nazovi prvenstva Srbije iz 1946. godine - naveo je Vuletić u pisanoj izjavi medijima.

Fudbaleri Zvezde juče su proslavili osvajanje šampionske titule, a navijačima je podeljen pamflet sa porukom predsednika kluba Svetozara Mijailovića koji je naveo da je Zvezda pripisala sebi titulu iz 1946. godine i da slavi dva trofeja, a ukupno 29 titula šampiona. Zvezda je navela da se u decembru 2016. godine obratila Fudbalskom savezu povodom tog zahteva, da još nije dobila odgovor, pa je odlučila da sebi pripiše titulu.

- FK Crvena zvezda je, dakle, mimo svih organa krovnog nacionalnog fudbalskog saveza, u tananoj brošuri podeljenoj navijačima, koju potpisa njen predsednik, odlučila da, usled nespremnosti da dalje čeka, sama sebi dodeli titulu nepostojećeg prvenstva nepostojeće države. Ova se brošurica završava nejasnim i nadasve sintaksički neukim rečima da 'u formalno-pravnoj dokumentaciji države Srbije nema razloga da i nama titula ne bude priznata'.

Profesor na Pravnom fakuletetu u Beogradu podsetio je da je Fiskulturni savez Jugoslavije (FISAJ) odlučio da šampionat počne 11. avgusta 1946. godine, a da bi do tada svi okruzi morali da daju svog prvaka u tu, prvi put organizovanu fudbalsku ligu posleratne Jugoslavije. Zvezda je u takmičenju za okrug uže Srbije trijumfovala ispred Željezničara iz Niša i Metalca (kasnije OFK Beograda), a u okrugu Vojvodine pobedio je Spartak, ispred Vojvodine.

- Oba kluba, FK Crvena zvezda i FK Spartak Subotica, kao pobednici dvaju okružnih kvalifikacionih takmičenja, kvalifikovali su se za prvo fudbalsko prvenstvo posleratne Jugoslavije. Nikada nije odigrana utakmica ova dva kluba koja bi utvrdila "prvaka NR Srbije", budući da se čitav kvalifikacioni ciklus u organizaciji FISAJ i FISOS odigravao po sportskim okruzima a ne prema ustavom zajemčenim i zaokruženim republičkim teritorijama - naveo je on.

Vuletić je istakao da podjednako pravo na titulu polaže i Spartak, "izuzev ukoliko FK Crvena zvezda odriče tadašnju (a i sadašnju) ustavnu nedeljivost Srbije i ne smatra da je Vojvodina integralni deo naše države. Isto takvo pravo, u takvom slučaju, polaže i tadašnji FK Metalac (sadašnji OFK Beograd) i to za trijumf istog ranga takmičenja i to nad FK Crvena zvezda 1945. godine, dodao je on.

Potpredsednik Partizana podsetio je da je taj klub osnovan 4. oktobra 1945. godine i da zbog toga nije učestvovao u okružnom kvalifikacionom ciklusu za prvo posleratno prvenstvo Jugoslavije, ali da je u njemu učestvovao i osvojio svoju prvu šampionsku titulu kao predstavnik Jugoslovenske narodne armije.

- Srbija je, dakle, u prvom šampionatu Jugoslavije imala tri predstavnika: pobednika okruga centralne Srbije, pobednika okruga Vojvodine i predstavnika Jugoslovenske narodne armije - dodao je on.

- U svom nelegalnom i nelegitimnom činu, FK Crvena zvezda je pronašla uzor u odluci hrvatskog nacionalnog fudbalskog saveza koji je HNK Hajduku iz Splita priznao titulu osvojenu u hrvatskim kvalifikacijama iz 1946. kao državnu. Medjutim, ne upuštajući se u ocenu uzora Crvene zvezde, naš savez takvu odluku do sada nije doneo - naveo je Vuletić.

(Izvor: Beta)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA