Najnovije

"KALIBROVKA": Zašto Rusija vraća udarnu grupu na Mediteran?

Ruska mornarica jača svoje prisustvo u mediteranskom regionu. Već u bliskoj budućnosti, brodovi sa krstarećim raketama "Kalibar" će stalno biti prisutni. Glavni cilj je neutralizacija pretnji od ekstremističkih grupa koje deluju u ovom regionu, što nije lako sa geopolitičke tačke gledišta. Ali, očigledno, tokom vremena, grupi brodova će biti stavljeni i drugi strateški zadaci.

Ruski brod (Foto: RIA)

Eksplozivni region

Ruska vojska je dugo i uspešno koristila krstareće rakete "Kalibar" u borbi protiv terorizma. Najnovije krstareće rakete su 2015. godine uništile desetine infrastrukturnih objekata terorističke grupe `Islamske država`, stotine oklopnih vozila, hiljade terorista, ali ovo oružje nije stvoreno za borbu protiv neregularnih formacija bandi.

"Tokom hladnog rata u Sredozemnom moru stalno je delovala 5. eskadra sovjetske mornarice", rekao je za RIA Novosti doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

"Iz istočnih regiona ovog vodenog područja, američki nosači aviona mogli su napasti Sovjetski Savez preko teritorije Turske. Pod pretnjom je bio naš južni deo. Glavni zadatak brodova i podmornica eskadre je bio da se spreči verovatnoća neprijatelja da dođe do linije napada u slučaju izbijanja oružanog sukoba. Očigledno je da operativna grupa ruske mornarice, koja ima bojevo dežurstvo na Mediteranu od 2013. godine, ima slične ciljeve. A stalno prisustvo brodova sa krstarećim raketama "Kalibar" značajno povećava borbene sposobnosti grupe."

Sredozemna operativna grupa danas koristi istu taktiku označavanja verovatnog neprijatelja kao u sovjetskim vremenima. Podsetimo: sredinom maja, mnogi svetski mediji su objavili video snimak kako ruska fregata "Jaroslav Mudri" prati udarnu grupu SAD na čelu sa nuklearnim nosačem aviona "Hari Trumanom", a koji je ušao u Sredozemno more. Brod je bio dosta udaljen od grupe, ali nije zaostao i stalno ju je držao na vidiku. Izvršio je direktno praćenje grupe.

"Čak i ako izbije rat, a Amerikanci unište prateći brod, on će poslati koordinate udarne grupe, kaže Sivkov.

"Tada će pomoći naša grupa sa `Kalibrima`. Američka grupa će biti gađana krstarećim projektilima sa brodova, nuklearnih podmornica tipa "949" koje se nalaze na Mediteranu i podmornica projekta 636.3 "Varšavjanka". Flotu može pomoći i avijacija, a iz Hmeimima avioni Su-34 i Su-24 takođe mogu dejstvovati. Tu se može priključiti i Strateška avijacija sa avionima Tu-22M3. Da biste onesposobili nosač aviona, dovoljno je da oštetite pistu za poletanje ili da gađate bok. U drugom slučaju, brod će dobiti nagib i sa njega više ništa ništa neće uzleteti, a grupa će izgubiti svoje glavno oružje."

Međutim, čak i u miru, operativna grupa ima šta da radi. Bliski Istok je eksplozivni region. Praktično čitav dvadeseti vek potresali su ga ratovi - veliki i mali. Brodovi naoružani "Kalibrima", igraće ulogu efikasnog mirotvorca, ograničavajući agresivne aspiracije pojedinih država i grupa. Oni će pomoći ruskim saveznicima, obezbeđujući sigurnu plovidbu trgovačkih brodova i garantujući bezbednost građana koji žive i rade u zemljama regiona.

Borbeni radijus

Još jedan važan cilj jačanja borbene grupe je osiguranje Crnomorske flote u slučaju pogoršanja odnosa sa NATO blokom. Ako verovatni neprijatelj zatvori Bosfor, brodovi Crnomorske flote jednostavno ne mogu da izađu iz matičnog mora. U toj situaciji, mediteranska grupa, koja po rotaciji uključuje plovila različitih flota, moći će da preuzme borbenu misiju na sebe. Osim toga, iz Sredozemnog mora "Kalibri" mogu da stignu daleko više od Crnog ili Kaspijskog mora.

"Domet krstarećih raketa flote dovoljno je veliki da može izvšiti širok spektar zadataka", rekao je vojni analitičar za RIA Novosti Alek Leonkov.

"One mogu stići do Malte, pokriti deo Persijskog zaliva, veliki deo teritorije primorskih država i Suecki kanal. Ruski brodovi,  ako je potrebno, mogu priteći u pomoć Indiji - našem savezniku u BRIKS-u. Krstareće rakete će omogućiti mediteranskoj grupi visok nivo rešavanja strateških zadataka, te neće dozvoliti neprijatelju da se približava."

O sastavu i snazi udarne grupe ruske mornarice je prerano govoriti. Ali takva grupa ima tendenciju da obuhvati podmornice, krstarice, velike anti-podmorničke brodove i fregate. NJihov broj varira u zavisnosti od situacije u regionu i individualnih zadataka. Jačanje flote brodovima sa "Kalibrima" ukazuje na to da će u sastavu biti nekoliko brodova klase "patrolnog broda" i "korvete" - glavni nosači novih krstarećih raketa. Svaki od njih, će zauzvrat, biti na određenom zadatku. Porodica "Kalibar" omogućava raketne napade na mete na zemlji na udaljenosti do 2,5 hiljada kilometara, protivbrodsku borbu, pri brzini od preko dva maha, kao i protivpodmornička torpeda.

Inače, već je reagovano na planove Rusije za raspoređivanje "Kalibra" na Mediteranu. Komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi, admiral DŽejms Fogo je rekao da su američki brodovi spremni da se brane od ruskih krstarećih raketa, ali da ne žele sukob. Ako se iza diplomatske formulacije, ne krije strah, onda je sigurno ozbiljna zabrinutost.

"Amerikanci ne vole da neko drugi u svetu ima dalekometne krstareće rakete", rekao je Leonkov.

"`Kalibri` za njih predstavljaju veliku opasnost. Dozvolite mi da vas podsetim da je njihov senzacionalni raketni napad na Siriju 14. aprila izvršen iz "mišijeg" ugla, kako ne bi ušli u zonu `Kalibara`. Išli su daleko na jug Sredozemnog mora i odatle ispalili salvu. Pozicija za gađanje odatle je neugodna, a vremenski let raketa veći, što je dozvolilo sirijskoj PVO da se spremi i veoma efikasno gađa ciljeve."

I nepotrebno je govoriti, da je stalna borbena dužnost ruskih brodova daleko od njihovih matičnih luka odlična obuka za posade. Na kraju krajeva, u skorije vreme, flote gotovo nikad nisu išle na duga putovanja.

Pročitajte OVDE šta je o ruskom Krimu izjavio Silvio Berluskoni!

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Naši brodovi sa raketom “Kalibar” biće stalno na dužnosti u Sredozemnom moru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA