Najnovije

RUMUNI ŠOKIRALI PLANETU: Na teritoriji Srbije se nalazio grad stariji od Troje, ceo svet traga za njim, evo gde se nalazi (MAPA)

Tvrdnja da se grad Troja nalazio nadomak Beograda, na tromeđi podavalskih sela Rušan, Ripanj i Lipovačke šume, koju je izneo istraživač Ilija Ogorelica, izazvali su brojne polemike u javnosti.

Ilustracija (Foto: Nacionalna geografija)

Međutim, Ogorelica nije bio prvi koji je izneo takvu teoriju u javnosti, pre njega je to učinio i Makedonac Vlado Pavlov, koji za razliku od Ogorelice, tvrdi da se Troja nalazila na samoj planini Avali, o čemu više možete pročitati OVDE. Međutim, Ogorelica, gostujući u produkciji „Helm Kast“, snimak emisije možete pogledati OVDE, otkrio je da je grupa rumunskih istraživača još pre 10 godina tvrdila da se na teritoriji Srbije nalazi Atlantida i da su otkrili moguću lokaciju. Rumunski istraživači su ovu tezu izneli na naučnom skupu „Hipoteze o Atlantidi: Potraga za izgubljenom zemljom“ koja je održana u Atini 2008. godine.

Rumunski istraživači Mirke Tikleanu, Paul Konstantin i Radu Nikolesku u svom radu tvrdili su da je vodena površina na teritoriji podunavske nizije, postojala i pre oko 12000 godina i da se vodom snabdevala iz velikih reka koje su se tuda slivale od kojih je najveća Dunav. Prema njihovom istraživanju pre 9500 p.n.e. novo vode je porastao a, Atlantida je potonula ispod površine. Prema njima, lokacija Atlantide je Deliblatska peščara kod Bele Crkve.

Svoju tezu potkrepilu su istraživanjima terna u oblasti Deliblata koje im je pokazalo da je to područije bilo u više navrata pod vodom i nakon zvanične verzije o povlačenju Panonskog mora.

U prilog njihovoj tezi naveli su i brojna arheološka nalazišta kako u Srbiji, Vinča i Lepenski Vir, tako i ona u Rumuniji koja po njima dokazuju da je preživelo stanovništvo  Atlantide stvorilo civilizacije koje su kasnije postojale na tom prostoru.

Ono što je interesantno je da i rumunski naučnici, kao i Ogorelica i Pavlov, tvrde da se Heraklovi stubovi, zapravo deo Đerdapske klisure. Postoje i brojni drugi autori koji tvrde isto. U legendi o Atlantidi, ona se nalazila blizu Heraklovih stubova, dok u legendi o Troji njeni neprijatelji su prošli tim putem da bi stigli do nje.

Poslednjih godina sve više istraživača gleda na Podunavlje kao kolevku civilizacije, kao i onih koji odbacuju ideju o doseljavanju Slovena na Balkan odnosno koji tvrde da su Sloveni autohtoni narod Balkanskog polustrva. Međutim, na teritoriji gde je i skorija istorija puna neslaganja i kontradiktornosti teško je dokazati događaje od pre više hiljada godina.

Dok zvanična nauka odbija čak i da ispita nove teorije, brojni istraživači upravo na Balkanu tragaju za najstarijim civilizacijama. Da nije reč o srpskoj mitomaniji dokaz je da je među onima koji Troju traže u Podunavlju, sve više stranih istražvača. Dok ne budu otkriveni konkretni dokazi, Troja i Atlantida nastavljaju da raspaljuju maštu čitavog sveta. 

Hrvatski istraživač tvrdi da na teritoriji Balkana ima 70.000 spomenika koji su izgradili Trojanci, a više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dokumentarac Ilije Ogorelice o Troji kod Beograda.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA