Najnovije

KRIJU PODATKE: Osiromašeni uranijum zatrovao Kosovo! Bombardovano deset puta više od ostatka Srbije!

Dok Albanci ćute i ne daju podatke o porastu malignih oboljenja izazvanim trovanjem tokom bombardovanja, u italijanskom izveštaju stoji da su više od stotinu italijanskih vojnika koji su služili u Kforu u Metohiji, ili njihove porodice, dobili odštete zbog bolesti izazvanih osiromašenim uranijumom.

Bombardovanje Kosova (Foto: Jutjub)

- Đorđo Trenta, italijanski profesor i predsednik Udruženja za zaštitu stanovništva od zračenja, ustanovio je da je prilikom rasprskavanja projektila sa osiromašenim uranijumom oslobađana fina prašina i da su upravo te mikro i nano čestice odgovorne za nastanak karcinoma - kaže dr Darko Laketić, predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombarodvanja koju je oformila Skupština Srbije.

- Takođe, prilikom kontrole na sektoru Metohije, koji je bio pod komandom italijanskih vojnika, komandant vojnog saniteta italijanskog Kfora Enio Letijeri ustanovio je da je voda na tom području toksična i izuzetno kancerogena.

Opominjići da je teritorija Kosova i Metohije deset puta više bombardovana nego ostatak Srbije, dr Milan Ivanović direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici kaže da je na ovom području bombardovano 60 lokacija.

- Naravno da se porast malignih oboljenja odnosi i na albansku populaciju, ali, nažalost, oni podatke o porastu kancerogenih bolesti skrivaju, jer ne mogu direktno da optuže svoje saveznike - kaže nam dr Ivanović, koji smatra da o posledicama bombarodvanja ne treba ćutati.

Srpski lekari na Kosmetu upozoravaju na ogroman broj obolelih od kancerogenih bolesti. Prema ranijim istraživanjima NVO "Milosrdni anđeo" iz Kosovske Mitrovice, svake godine beleži se drastičan porast broja obolelih od karcinoma, kako u srpskim, tako i u albanskim sredinama.

- Svake godine imamo porast broja obolelih za 25 odsto u odnosu na prethodnu, a naše sumorne prognoze izrečene još 2002. godine, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije NATO izazvati epidemiju malignih oboljenja, pokazale su se, nažalost, tačnim. U prilog tome govore brojke na primeru obolelih u Kosovskoj Mitrovici, gde je, recimo, 2011. registrovano 185 obolelih, sledeće godine taj broj je iznosio 225, a 2013. brojka obolelih porasla je na 250 - govorio je o podacima NVO "Milosrdni anđeo" dr Nebojša Srbljak.

Da je na Kosovu i Metohiji prisutna prava epidemija kancerogenih bolesti, kaže i dr Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, koji ističe da je to bilo i očekivano s obzirom na dugoročne posledice bombarodovanja osiromašenim uranijumom, a usled zagađenja vode, zemljišta, vazduha, hrane...

Pročitajte OVDE kako mladi Albanci ruše državu Kosovo?

Izvor: Novosti.online

Bonus video

OVOM ČOVEKU JE DOSTA DA GA DRŽAVA PLJAČKA: Neregistrovanim autom udara na sistem

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li osiromašeni uranijum danas utiče na naše zdravlje?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube