Najnovije

NEMAČKA SLUŽBA POKREĆE AKCIJU "SULTAN": Zaustaviti prodor Erdogana na Srbiju!

Nemačka obaveštajna služba (BND) pokrenula je akciju "Sultan"! Cilj je po svaku cenu zaustavi turski uticaj na Balkanu, a glavna meta im je Srbija. Iako našoj zemlji neće direktno zabraniti saradnju sa Turskom, nemačka kancelarka Angela Merkel neće dozvoliti priliv novca iz te zemlje, kao ni dolazak njihovih investicija u Srbiju, ali ni dalje jačanje diplomatskih odnosa.

Vučić i Erdogan (Foto: tccbgov.tr)

Pune dve godine, naime, Nemačka i Turska vode rat, te jačanje odnosa Beograda i Ankare predstavlja prst u oko Berlinu.

Posle nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, tokom koje su srpskom predsedniku ukazane najviše počasti, ali i dodatno ojačana saradnja dveju država, Nemačka je rešila da pokrene odavno pripremljenu akciju za suzbijanje uticaja Turske na Balkanu.

Vide da Turska, kao regionalna sila, sve više osvaja ovaj prostor i sigurno je da to neće dozvoliti

Marko Nicović, bivši načelnik policije

- Berlin ima ozbiljnu i razgranatu obaveštajnu mrežu. NJihovi ljudi, i to dodatni broj obaveštajaca, već su na terenu i uveliko rade na ovoj akciji i značajno su pojačali delovanje u Srbiji. Vlast u Beogradu će biti pod dodatnim pritiskom i sa istoka i sa zapada. Poruka Beogradu biće jasna: Ako želite i dalje u EU, ne možete da bude partner sa diktatorskim režimom Erdogana - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

Bitka za kontrolu

Dodaje da će Nemci energiju i sva raspoloživa sredstva usmeriti ka Erdoganovim neprijateljima u Srbiji.

- Primera radi, muslimani u Sandžaku su podeljeni na one za turskog predsednika i protiv njega, finansije, logistika, kao i svaka druga pomoć ići će ka Erdoganovim suparnicima. Taj model neutralisanja primenjivaće i na ostatak Srbije - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Da nema sumnje da Nemačka svim silama pokušava da udalji Tursku od naše zemlje, potvrđuje za Srpski telegraf i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić.

- I nemačke i američke službe su sada usmerene da saznaju kakvi su odnosi između Vučića i Erdogana, kao i Beograda i Ankare. Turska je, naime, praktično 2016. smenom turskog premijera Ahmeta Davutoglua i obnavljanjem odnosa sa Rusijom ispala iz zapadnog jata. Dobri odnosi sa Rusijom označili su i odustajanje od neoosmanske politike na Balkanu, koju je pak podržavao Zapad, odnosno bio je pod njegovom kontrolom. Zato Zapadu sada smeta prisustvo Turske na Balkanu bez njihove kontrole - objašnjava Perišić.

Veća ekonomska saradnju sa Turskom ne odgovara Zapadu jer se time jačaju i političke veze

Kako dodaje, nemačke, a generalno i sve zapadne službe takođe interesuje da se onemogući rad raznih organizacija i fondacija Erdoganovog glavnog protivnika Fetulaha Gulena.

- Fetulah i CIA kontrolišu rad organizacije Hizmet u našem regionu, te ih sada najviše zanima hoće li srpske službe sarađivati sa turskim službama po pitanju onemogućavanja njihovog delovanja na Balkanu. Takođe, zanima ih hoće li Beograd omogućiti veću ekonomsku saradnju sa Turskom, što im takođe ne odgovara jer se time jačaju i političke veze. Pritom se preko turske ekonomske ekspanzije na Balkanu povezuje dodatno i saradnja sa Kinom, što opet Zapad ne želi da dozvoli - navodi Perišić.

Udar sa više strana

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da će Nemačka vršiti udar na Srbiju sa više aspekata.

- Verovatno bi taj uticaj išao kroz bilateralne kontakte na visokom nivou, te podsticaj slabljenja vlasti koja je otvorena za saradnju sa Rusijom i najzad kroz intenziviranje pritisaka povodom Kosova i drugih nerešenih pitanja u regionu - smatra Stanković.

Marko Nicović, bivši načelnik policije grada Beograda, smatra da Nemačka sigurno neće dozvoliti da turski uticaj prevlada na ovim prostorima.

- Nemačka ima mnogo veliku i jaku infrastrukturu na Balkanu, a pošto je sve jača konfontacija sa Turcima, sigurno će, koristeći sve te kanale i veze, gledati da po svaku cenu smanje uticaj te zemlje ovde, i to po svim odnosima - političkom, obaveštajnom, ekonomskom, bilateralnom. Oni vide da Turska, kao regionalna sila, sve više osvaja ovaj prostor i sigurno je da to neće dozvoliti - ističe Nicović.
Alarm posle Sarajeva

Činjenica da je turski predsednik Erdogan prošle nedelje održao predizborni miting u Sarajevu i iskoristio BiH kao prozor u EU pozivajući Turke pod jedan barjak dodatni je razlog za aktiviranje akcije "Sultan".

- Imajući u vidu da je uticaj Turske na Balkanu postao suviše jak, posebno u BiH, može se očekivati pojačano delovanje nemačkih obaveštajnih službi po tom pitanju. Posebno je interesantno i da se Nemci plaše velikog broja imigranata koji se polako koncentrišu ka BiH, jer veruju da će upravo odatle doći sledeći talas, koji ne bi mogli da izdrže - napominje Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti.

Dve godine rata Nemačke i Turske

- Erdogan pozvao Turke koji imaju nemačko državljanstvo da ne glasaju za vladajući CDU Angele Merkel i SPD, kao i za opozicione Zelene, jer su oni "neprijatelji Turske"

- Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel rekao da se Erdogan meša u suverenitet Nemačke i ocenio da želi da nemačke građane okrene jedne protiv drugih

- Stalne tenzije zbog migranata i, kako Berlin tvrdi, Erdoganovo ucenjivanje da će otvoriti kapije i pustiti migrante ka EU, pre svega Nemačkoj

- Turska hapsila nemačke novinare i aktiviste

- Ankara zabranila nemačkim parlamentarcima da posete nemačke vojnike u bazi u Turskoj

- Kopredsednik Zelenih DŽem Ezdemir ocenio da je Turska na putu da postane diktatura

Kako bi reagovala srpska vojska nakon pokušaja Šiptara da nasilnu zauzmu Seve Kosmeta, pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Svečani doček za Vučića u Ankari

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA