Najnovije

KRVAVA KLANICA IZMEĐU DŽIHADISTA: Jug Sirije poprište najbrutalnijih okršaja do sada! (MAPA)

Veliki sukobi su izbili između militanata Slobodne sirijske vojske (FSA) i boraca Islamske države (ID) u provinciji Dara u južnoj Siriji. Prema izjavama, sukobi su u toku u naseljima Hait, Alašari i al-Šeik Sajad.

Teroristi Islamske države u Dari (Foto: Jutjub)

Situacija se razvija usled izveštaja o pregovorima između FSA i sirijske vlade o mogućem dogovoru o pomirenju u toj oblasti. Ako se ne postigne dogovor, sirijska vojska preti pokretanjem vojne operacije u toj oblasti.

Trenutno, sirijsko-ruska delegacija i predstavnici lokalnih militanata pregovaraju o mogućem sporazumu o pomirenju u toj oblasti. Dogovor će omogućiti snagama sirijske vlade da povrate kontrolu nad tom zonom i da dozvole militantima da reše svoje probleme ili da se povuku u druga područja koja pripadaju militantima.

Međutim, ukoliko se ne postigne dogovor, Sirijska arapska vojska (SAA) i njeni saveznici će biti primorani da sprovedu vojnu opciju. U ovom slučaju, granični prelaz Nasib i okolne oblasti će verovatno postati prva meta napredovanja SAA.

Kao i uvek, vladine snage će se oslanjati na masovne artiljerijske i vazdušne udare i prednost u vojnoj opremi. Dana 23. maja Iran je zvanično objavio da snage te zemlje neće učestvovati u operaciji. Prema tome, Izrael neće imati opravdanja za eventualne napade protiv SAA na tom području.

Čim se granični prelaz Nasib oslobodi, vladine snage će se fokusirati na militante koji se nalaze u blizini Golanske visoravni.

Rusija je pojačala aktivnost mornarice u međunarodnim vodama blizu Norveške, a njeni vojni kapaciteti izazivaju zabrinutost, izjavio je komandant norveške flote. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

10 stvari koje niste znali o Islamskoj državi (ISIS)

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA