Najnovije

Putin i Makron nisu postali najbolji prijatelji, ali se oseća otopljenje odnosa

Tokom svoje posete Rusiji, Emanuel Makron nije bio manje raspoložen sa Putinom nego ranije sa Donaladom Trumpom. Kako komentarišu novinari u izveštaju TV5 Monde, Makron je uspeo da postigne svoj cilj: da obnovi veze sa Rusijom, iako lideri nisu postali najbolji prijatelji za dva dana.

Putin i Makron (Foto: kremlin.ru)

Politika "ni-ni" se vraća? Čini se da Emanuel Makron neće staviti francusku diplomatiju na bilo čiju stranu: ni na stranu Sjedinjenih Država, niti na strani Rusije. Evo, verovatno, zbog čega je tokom posete Sankt Peterburgu bio gostoljubiv sa Putinom kao što je i sa Trumpom.

Za razliku od sjajnosti koji je vladala prvog dana, poslednji dan posete Emanuela Makrona Rusiji bio je u radnoj atmosferi foruma u ​​Sankt Peterburgu. Pred auditorijumom šefova kompanija, dvojica lidera govorila su ne samo o politici, već i o ekonomiji. Potpisano je oko 50 ugovora. Oseća se otopljavanje u odnosima između Francuske i Rusije. To je bio cilj Emanuel Makrona - pokušati ponovo uspostaviti kontakt sa Vladimirom Putinom.

Emanuel Makron, predsednik Francuske: Mislim da mogu reći da Vladimir Putin ima svoj pogled na istoriju i strategiju odnosa između Rusije i Evrope. Ja stavljam odnose sa Vladimirom Putinom u okvire strateškog pristupa - a juče sam mu to i rekao - da je Rusija dužna biti povezana sa Evropom, Rusija je evropska zemlja.

U svakom slučaju, dva lidera ujedinjuje potreba da se spasiti sporazum o iranskom nuklearnom programu. I Vladimir Putin je otvorio ideju predsednika Francuske da se prošire pregovori sa Teheranom.

Vladimir, predsednik Rusije: Ako hoćemo nešto da sačuvamo, moramo ostaviti otvorena vrata za pregovarački proces i za konačni rezultat. Čini mi se da još sve nije izgubljeno.

Za dva dana Rusija i Francuska nisu postale najbolji prijatelji. Postoji mnogo neslaganja. Ali njihovi gestovi ukazuju na želju da se otvori novo poglavlje.

Pročitajte OVDE o kakvim “crvenim linijama” je govorio Putin za koje je upozorio zapadne zemlje da ne smeju da ih pređu!

Izvor: Pravda

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako izgleda raskošni dvorac Petra Velikog u kome je Putin dočekao Makrona

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA