Najnovije

DODIK: Srpskoj podaništvo Zapadu neće pomoći, a partnerstvo sa Rusijom – hoće

„Voleo bih da se možemo okupiti svi, i mi koji smo u vlasti i opozicija, pa da počnemo da razumevamo o čemu se ovde radi, a ne da s druge strane imamo samo pokazivanje podaništva, kao što to možemo da vidimo kroz niz mera koje je Savez za promene učinio u poslednje vreme”.

Dodik i Putin (Foto: kremlin.ru)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da podaništvo nekim zapadnim zemljama, koje je sada prisutno, neće pomoći Republici Srpskoj, ali da partnerstvo sa Rusijom sigurno hoće.

Dodik je po okončanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu istakao da Republika Srpska ne sme odustati od dobrih odnosa s Rusijom, te napomenuo da je to bazična stvar koju Srpska mora da gradi.

“Kad bismo podlegli pritisku i došli u podaništvo zapadnim politikama, Republika Srpska ne bi dobila ništa od Zapada, a izgubila bi jednu veliku Rusiju”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Dodik je istakao da je to računica koja u zbiru daje nulu, te da korist Republike Srpske od BiH nije nula nego ozbiljan minus, koji se gotovo svake godine knjiži zbog neefikasnog sistema, blokada i nametanja stalne konfuzije.

“Sve su to stvari koje moramo dobro među nama da razumemo. Ja bih voleo da se možemo okupiti svi, i mi koji smo u vlasti i opozicija, i da počnemo da razumevamo o čemu se ovde radi, a ne da s druge strane imamo samo pokazivanje podaništva, kao što to možemo da vidimo kroz niz mera koje je Savez za promjene učinio u poslednje vreme”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da se Rusija nakon suočavanja sa sankcijama okrenula svojim resursima, te da supstituiše raniji uvoz svojom proizvodnjom.

Prema njegovim rečima, na forumu u Sankt Peterburgu vidljiva je dominantna uloga Rusije i poznavanje međunarodnih otvorenih pitanja kao što je pitanje Irana, gde smatra da se međunarodni poredak mora poštovati kroz postignute međunarodne ugovore.

Dodik je naveo da je stav Rusije da ono što je sada na sceni, a ide za tim da se raskinu sporazumi vezani za Iran, može da predstavlja ozbiljnu pretnju, ne samo svetskom miru za koji se zalaže, nego i pretnju mnogim firmama kao što je francuski “Erbas”.

“Erbas ima ogromne ugovore sa Iranom i sada mora da prekine poslove da bi mogao da održi ugovore koje ima u Americi. Ako ne prekine ugovore sa Iranom, Amerika će uvesti sankcije Erbasu”, istakao je Dodik.

Pročitajte OVDE šta je Emir Kusturica u svom autorskom tekstu napisao o jednom od najvećih srpskih istoričara, Miloradu Ekmečiću.

Izvor: Srna

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik i Putin na jednom od sastanaka u Kremlju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA