Najnovije

"Ako armije DNR i LNR krenu za dve nedelje će stići do Dnjepra"

Zamenik ukrajinskog ministra za „pitanja privremeno okupiranih teritorija“ Jurij Grimčak izjavio je da je Ukrajina u trilemi kako da reši ta „pitanja“. Kaže, mogli bismo vojnom silom za dve nedelje, ali se nećkaju zbog opasnosti da Rusija reaguje. Zato im se, kaže, više sviđaju dve „hrvatske“ varijante.

Vojska DNR (Foto: RIA)

Prva je „varijanta Krajine“, takođe vojna, u kojoj se Srbija (Rusija) ne uključuje u konflikt. A druga, za njih najlepša, kako ju je on nazvao, „varijanta Istočne Slavonije“, u kojoj, dolaze „mirotvorci“, zbog njih odlaze „ruski najamnici“, razoružavaju se „bojovnici“, a prelazna administracija priprema teritorije za „vraćanje pod kontrolu Ukrajine“.

Dakle, „što je babi milo, to joj se i snilo“, a sve sa „dubokim poznavanjem“ „hrvatskih“ varijanti iz američkih priručnika za fašiste-debile.

Kao potvrdu ubedljivosti svojih reči, Grimčak je naglasio da su SAD i Francuska spremne da finansiraju takve „mirotvorce“.

Ukrajinskom zvaničniku je najpre odgovorio član spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Sergej Cekov.

Po njegovim rečima, samo spominjanje SAD, zemlje koja je upravo Ukrajini isporučila ofanzivne rakete „Javelin”, objašnjava celu Grimčakovu izjavu. Rusija je, kao i dosad, spremna da eventualni mirotvorci dođu samo na liniju razgraničenja, ali i to pod uslovom da se Ukrajina o tome dogovori sa DNR i LNR.

Bez tog dogovora, o „mirotvorcima“ ne može biti ni reči, posebno što se takve snage svojom ranijom delatnošću u Evropi, odnosno u Hrvatskoj i Srbiji „ne preporučuju“, istakao je ruski senator.

„Pod zaštitom mirotvoraca su uništavali Srbe“, - rekao je Cekov.

Na izjave ukrajinskog ministra, koga ubrajaju u „jastrebove“, nije ostao dužan ni zamenik predsednika odbora Dume za pitanja ZND, vrhovni ataman Saveza kozaka-ratnika Rusije i Zarubežja, kozački general Viktor Vodolacki.

„Hrvatski scenario u Donbasu neće proći“ bio je jasan Vodolacki.

„Da ostvare svoje agresivne namere, nemaju šanse ni Porošenko, ni oni njegovi pomoćnici koji formiraju odrede od „Bugara, Poljaka i Kanađana“, rekao je deputat Dume. To je „put u nikuda“, u „pogibiju civila i onih ukrajinskih vojnika koji budu poslati na zaklanje“, jer „pripadnici narodnih armija DNR i LNR imaju gene svojih predaka i nikada neće dozvoliti da se na njihovoj zemlji primi fašizam i neonacizam, kao u nekim drugim delovima Ukrajine“, naglasio je Vodolacki.

Procena Grimčaka o vojnom uspehu za „dve nedelje“, po mišljenju Vodolackog ne da nije realna, nego je suprotna realnosti.

"Ako bi Zaharčenko i Pasečnik to poželeli, za dve nedelje bi njihovi opolčenci stigli do Dnjepra, jer je stanovništvo i Harkovske, i Dnjepropetrovske, i Odeske oblasti već danas spremno da uzme vile u ruke da se izbavi od vlasti koja ih je pretvorila u sirotinju. Tamo je nezadovoljstvo naroda ogromno, prosto ljudi još uvek nisu izašli na ulice. Ako bi armije LNR i DNR krenule u napad, višestruko bi se uvećale. Zato je Grimčaku bolje bilo da ćuti", - poručio je kozački general.

Kako su specijalci u Rusiji “slistili” 11 džihadista robotima pogledajte OVDE. Upozoravamo vas da je sadržaj uznemirujuć.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Specijalci Generalštaba DNR. Prvi deo – lovci na diverzante

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA