Najnovije

Osmislio NJegošev mauzolej da razdvoji Srbe i Crnogorce

Darko Hudelist 12 godina je istraživao najkontroverzniju temu i između ostalih razgovarao sa Matom Meštrovićem, sinom jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića.

Mauzolej na Lovćenu (foto: jutjube)

"Kad sam pitao svog oca: 'Zašto to radiš za Crnogorce?', rekao mi je: 'Da im dignem nacionalnu samosvest, da znaju da su oni Crnogorci".

"Svoj poslednji susret s uglednim hrvatskim istoričarem i političarom (nekadašnjim hrvatskim emigrantom u SAD) Matom Meštrovićem, sinom slavnog hrvatskog i jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića, imao sam 5. aprila ove godine, u njegovom privatnom stanu na Srebrnjaku, reprezentativnoj ulici/četvrti na severoistoku Zagreba", piše Darko Hudelist

"I ovaj put razgovarali smo, pretežnim delom, o monumentalnom NJegoševom mauzoleju na Lovćenu, podignutom 1971. prema idejnoj zamisli i projektima njegovog oca Ivana Meštrovića, a po narudžbi vlade, odnosno najužeg političko-partijskog vrha nekadašnje SR Crne Gore (tada još u sastavu SFR Jugoslavije)", piše Hudelist.

Hudelist je 12 godina istraživao kontroverze oko podizanja NJegoševog mauzoleja na Lovćenu

Preneo je šta mu je Mate Meštrović rekao u tom poslednjem razgovoru, i da je posebno naglasio: "Kad sam pitao svog oca: 'Zašto to radiš za Crnogorce?', rekao mi je: 'Da im dignem nacionalnu samosvest, da znaju da su oni Crnogorci, da imaju NJegoša kao simbol svoje prošlosti i nezavisnosti, odnosno samobitnosti...'"

 

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA