Najnovije

JEDNOGLASNO USVOJENO! ZVANIČNO POČINJE VELIKA ALBANIJA?! "Ruše" granice sa Kosovom da ostvare vekovni san!

Posle odluke o zajedničkim diplomatskim predstavništvima Prištine i Tirane, kosovska skupština usvojila je rezoluciju kojom se ukida kontrola kretanja putnika koji prelaze u Albaniju.

Velika Albanija (Foto: Printskrin)

Svih 73 prisutnih poslanika glasalo je za rezoluciju kojom se za građane Kosova i Albanije u potpunosti otvara izlaz i ulaz preko prelaza Morina i Cafa Pruš kod Đakovice i Vrbnica kod Prizrena. Usvojena je i odluka o ukidanju rominga za mobilnu telefoniju između operatera na Kosovu i u Albaniji.

Istovremeno, premijer Albanije Edi Rama izjavio je na promociji knjige „Nova država — moderni državnik Hašim Tači“, da niko ne želi „veliku Albaniju“, ali da kada neko stalno viče: „Vuk, vuk“, može i da ga prizove.

Rama je rekao da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju.

Kosovski mediji pišu i da ovo nije jedina granica koja će biti uklonjena, već i da je sa liderom najveće makedonske stranke DUI Alijem Ahmetijem takođe dogovoren  „sporazum koji će promeniti granice Kosova“.

Da li ovo znači da je Edi Rama počeo da realizuje ono o čemu je govorio i da se se pred očima EU stvara „velika Albanija“?

Profesor sa prištinskog univerziteta Behljuj Bećaj smatra da u ovakvoj odluci nema ništa sporno i da se samo slede tokovi koje propagira EU, ali ne o ujedinjenju Albanaca.

„Ne radi se ovde samo o jednoj naciji, mislim da je to prirodan proces koji treba da se odvija na sve strane, nezavisno od toga da li se radi o Albancima. Normalno je da se otvore granice koje će biti maksimalno relativizovane zbog poboljšanja kvaliteta života svih građana. Taj proces treba da se odvija ne samo prema Albaniji već i prema drugim susedima, jer uostalom, zašto mi svi stremimo ka EU? Upravo da imamo šansu da živimo bez ograničenja“, objašnjava Bećaj, napominjući da ovo nikako ne može da dovede do nekog „domino efekta“ u smislu promena granica na Balkanu.

Politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Stojanović kaže da albanska politička elita i u Albaniji i na Kosovu, ali i dalje u regionu, vrlo koordinirano sprovodi svoje planove.

„Uprkos slabim naznakama koje im je davala EU i Amerika, da nije moguće formirati ’veliku Albaniju‘, oni na terenu rade na tome. Uklanjanje prelaza nije samo jedina stvar. Oni su u prethodnom periodu pokušali da uvežu infrastrukturu, uvode jedinstveni obrazovni sistem, sistem bezbednosti… Sve ovo je na neki način tihi proces pokušaja uvezivanja prostora gde većinski žive Albanci. Setimo se da su oni pre nekoliko godina termin ’velika Albanija‘ zamenili terminom ’prirodna Albanija‘, računajući da je to benigniji izraz, iako je suština zapravo ista“, objašnjava Stojanović.

Stojanović kaže da se sve ovo odvija pod plaštom „kopiranja“ ideje EU i da se u nekom trenutku samo čeka da nekim referendumskim pitanjem to i ozvaniče.

„Ako je takva ideja legitimna za Albance onda i Srbija i Republika Srpska imaju pravo na sličan odnos i povezivanje. Međutim, čisto sumnjam da bi EU na to gledala ćutke i blagonaklono. Ako Albanci misle da njihovo nacionalno pitanje nije rešeno na Balkanu, pa obavljaju restrukturiranje teritorija, onda Evropa treba da zna da ni srpsko nacionalno pitanje nije rešeno do kraja, pa bi onda i to pitanje trebalo otvoriti“, napominje naš sagovornik.

Terorista i tzv. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Upitnik na temu velike Albanije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA