Najnovije

KOMANDAT KFORA PRETI SRBIJI I RUSIJI: Svaka agresija prema Kosovu je agresija prema NATO!

KFOR je u principu NATO i dok je KFOR na Kosovu, svaka agresija prema Kosovu je agresija protiv KFOR-a i NATO, izjavio je komandant KFOR-a, general-major Salvatore Kuoči.

Salvatore Kuoči (Foto: Jutjub)

On je to rekao u intervjuu prištinskom listu Zeri, komentarišući ruski uticaj u regionu.

„Ne mislim da će biti direktne pretnje za Kosovo. Možemo imati ruski uticaj, naravno, ali to je deo međunarodne politike koju svaka zemlja preuzima i u osnovi ne vidim stvarnu pretnju Rusije na Kosovu. Ako se to dogodi, naravno KFOR je ovde i mi ćemo se pobrinuti za to, kao i NATO”, kazao je Kuoči.

On je dodao i da je KFOR spreman da pomogne bezbednosnim snagama Kosova, ukoliko je potrebno, prilikom hapšenja, a nakon podizanja optužnica od strane Specijalnog suda za ratne zločine.

Prema njegovim rečima, KFOR je odgovoran da obezbedi bezbednost u slučaju podizanja optužnica, hapšenja, organizovanja eventualnih protesta, kao i u slučaju da Policija Kosova ne bude u stanju da vlada situacijom.

„U takvim slučajevima spremni smo da intervenišemo, jer je to deo naše misije”, rekao je Kuoči.

On je ocenio i da je bezbednosna situacija na Kosovu poboljšana, ali da i dalje ostaje krhka, kao i da je brutalna sila kosovske policije mogla da bude izbegnuta pri hapšenju šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Upitan da li je hapšenje Đurića doprinelo pogoršanju bezbednosne situacije, Kuoči kaže da je KFOR sarađivao sa kosovskim vlastima kako bi se izbeglo ikakvo pogoršanje situacije.

„Mislim da je to bila uspešna priča iako je hapšenje nešto o čemu se može razgovarati i zaključiti da je brutalna sila kosovske policije mogla da bude izbegnuta”, rekao je Kuoči u intrvjuu za prištinski Zeri, a prenosi Unmik u svom pregledu štampe.

Po pitanju transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Kuoči je potvrdio stav NATO da bi taj proces trebalo sprovesti kroz ustavne promene.

Aljbin Kurti spreman na sve da spreči osnivanje ZSO, više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dragoljub Žarković u emisiji “RasPravda”: Kosovo nije Vučićevo, nego moje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA