Najnovije

Vučić bi se i poturčio!

Politika nema nikav odnos sa moralnim principima – još na početku 16. vijeka reče italijanski filozof Nikolo Makijevali.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Piše: Donko Rakočević

Važilo je to i za mnoge naše političare, ponajviše za Vuka Draškovića i Novaka Kilibardu, koji su se zarad materijalnih privilegija odrekli srpstva, iako su početkom 90-tih bili njegovi najveći zagovornici. I mislili smo da ih, u tom smislu, niko ne može nadmašiti.

Međutim, zasenio ih je Aleksandar Vučić, koji je od borca za „Veliku Srbiju“ postao zagovornik smanjivanja teritorije Srbije, nastojeći da Srbe ubedi da se odreknu Kosova i Metohije.

I ne samo Kosova, nego svega onoga što čini srpski identitet, pa čak i pravoslavne vere. Više puta je istakao da mu je protestantski duh – najprijemčivi, te da mu inspiracija nisu episkop Nikolaj i drugi naši crkveni oci, već Martin Luter i Maks Veber. „Srbiji je potrebna protestanska etika i njemački mentalitet, a ne Kosovski mit i nebeska Srbija!“, napisao je u autorskom tekstu u Večernjim Novostima.

Još dok je bio premijer, uspostavio je blisku saradnju sa Tonijem Blerom, jednim od glavnih zagovornika NATO bombardovanja SRJ. Blerovi ljudi su ušli u Vučićev kabinet, kao savetnici za mnoge oblasti.

Nema nikakve sumnje da će Vučić pokušati da Srbiju uvuče i u NATO, iako sada govori da je za vojnu neutralnost. Uostalom, teško da će Evropska unija primiti Srbiju u svoje okrilje bez prihvatanja njene bezbednosne i spoljne politike, a to je prijem u NATO i okretanje protiv Rusije. A znamo da je Vučić kao glavni cilj postavio evro-integracije.

NJegova premijerka, Ana Brnabić, nedavno je izjavila, za američku agenciju „Blumberg“, da će Srbija morati da prihvati evropsku politiku prema Rusiji, pa i sankcije, „jer građani Srbije su se opredijelili za Evropsku uniju“.

Nekome to danas možda izgleda kao nemoguće – da Srbija uđe u vojnu alijansu koja ju je koliko juče skoro sravnila sa zemljom. Ali, razuvjeriće ih možda jučerašnja Vučićeva izjava o onima koji su nas držali u ropstvu pet vekova, čineći najstrašnije zulume – od masovnog silovanja žena do spaljivanja moštiju Svetog Save:

„Turci su nam braća isto koliko i Rusi, ako to nekome nije jasno u 21. veku, ima ozbiljan problem“, rekao je Vučić juče za televiziju Pink, pre susreta sa Erdoganom.

Da li je Vučić juče u Istanbulu bacio pogled na Svetu Sofiju, najveću i najznačajniju pravoslavnu bogomolju na svetu, koju su Turci pretvorili u džamiju, a ni Erdoganu ne pada na pamet da makne minarete.

NJegoš bi rekao. „Kakva braća, ako Boga znate, kada javno na krst časni pljuju… Na tron sjediš nepravo uzeti, ponosiš se skriptom krvavijem; huliš Boga sa svetog oltara, munar dubi na krst razdrobljeni!“

A Makijaveli: „Nema stvari koju vladar nije spreman da učini zbog očuvanja vlasti!“

A ja kažem: Vučić bi se i poturčio!

Svaki napad na Kosovo je napad na NATO, poručuje Srbiji i Rusiji komandant KFOR-a, više o tome OVDE.

Izvor: Sedmica

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Doček Vučiću u Turskoj

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA