Najnovije

KOSOVSKIM KARATISTIMA ZABRANJEN ULAZAK U SRBIJU: Sprečen pokušaj da se karate borilište pretvori u političku arenu

Članovi delegacije pokušali da u dve grupe i dva različita termina uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posetama.

Ilustracija foto: Depositphotos

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da su karatisti iz Prištine vraćeni s administrativnog prelaza i da neće moći da učestvuju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.

- Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da su obe delegacije vraćene i da je time pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama.

Kako se navodi, manji deo delegacije se u utorak uveče pojavio na prelazu sa obeležjima Kosova, "sa nesumljivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju".

- Veći deo delegacije je jutros pokušao da unese obeležje i opremu sa simbolima samoproglašenog Kosova - dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je navela da javnost treba da zna da prištinska strana nije na vreme podnela zahtev za dolazak i učešće delegije, već da je to učinila sa tri dana kašnjenja.

Takođe piše da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije nisu pojavili na ranije zakazanom sastaku sa predsednikom Evropske karate federacije na kom je trebalo da se dogovore detalji o načinu učešća.

- Napominjemo da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i gradjana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza. Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija - zaključeno je u saopštenju.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA