Najnovije

Premijera filma "Rat snajperista" u NJujorku

Premijera dokumentarnog filma o Srbinu, majoru Dejanu Beriću koji se bori u redovima Vojske Donjecke Narodne Republike, održaće se danas u NJujorku.

Snajperista Dejan Berić (foto: © Ličnый arhiv Olьgi Šekter)

Film "Rat snajperista" američke rediteljke ruskog porekla Olge Šehter biće prikazan na osmom filmskom festivalu "The Lower East Side Film Festival" koji se održava na Menhetnu od 7. do 13. juna.

Film o moralnosti rata

Kako je rekla u intervjuu za Tass Olga Šehter, dok je radila na filmu, ona je putovala nekoliko puta u Donbas i mnogo vremena provela na prvoj liniji sa svojim herojem, Srbinom Dejanom Berićem - Dekijem.

"Pokušala sam da uđem u složenu ličnost osobe koja svaki dan hoda po ivici noža, da odgovorim na pitanje - ko je zapravo Deki - žrtva okolnosti, vojnik ili ubica. Ali čula sam od njega izreku da između vojnika i ubice postoji vrlo tanka linija i da ju je važno ne preći. Kao rezultat toga, ceo film, kao reditelj sam pokušala da razumem da li Deki uspeva da balansira na ivici i da ne pređe preko nje, te sam pokušala da odgovorim na pitanje - zašto se neki mogu smatrati pravičnim, a drugi kao napadači, iako obe strane ubijaju.", kaže Olga.

"Film sam prvenstveno uradila za američku publiku i mislim da sam uspela pronaći ravnotežu, ostati na samoj ivici i videti sve očima kamere", rekla je ona.

"Želela sam da napravim filmski portret, film o jednoj osobi, ali u isto vreme da pokušam da otkrijem temu moralnosti rata."

Intervju sa Dejanom Berićem čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA