Najnovije

DA LI CRNU GORU ČEKA GRAĐANSKI RAT? DNP: Počeo progon, narod da se samoorganizuje za odbranu

Demokratska narodna partija Crne Gore oštro osuđuje napade na mitropolita Amfilohija Radovića.

Mitropolit Amfilohije na službi pod vedrim nebom u Svaču (foto: Mitropolija Crnogorsko-Primorska)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović napadnut je danas u Ulcinju. Albanci predvođeni Hadžijom Sulejmani, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuće koalicije pokušala da spreči Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju.

Tom prilogom odreagovala je Demokratska narodna partija Crne Gore, oštrim osudama i zgražavanjem zbog ovog čina, iz kojeg tvrde, stoji vladajuća stranka na čelu sa Milom Đukanovićem.

Saopštenje koje je potpisao poslanik Milun Zogović, prenosimo u celosti:

"Danas je u Ulcinju zvanično otpočeo institucionalni obračun sa Mitropolijom crnogorsko primorskom i mitropolitom Amfilohije koju je i najavio na inauguraciji Milo Đukanović. Posredstvom svojih koalicionih partnera, ovoga puta je neartikulisana horda sprečila služenje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja. Slika u kojoj kordoni policijaca okružuju mitropolita Amfilohija, sveštenstvo i verujući narod, jasan je pokazatelj da Mitropolija crnogorsko primorska u Crnoj Gori postaje otvorena meta za sve nacional-šovinsiste i fanatike.

Danas je poslata jasna poruka da Mitropolija, verujući srpski i crnogorski narod nisu dobrodošli u Ulcinj. U više navrata smo, zbog sličnih upozoravajućih dešavanja, javnosti postavljali pitanje da li je Ulcinj grad u Crnoj Gori. Sudeći po današnjim scenama, ulcinjska vlast je poslala poruku da Ulcinj nije u Crnoj Gori. Taj utisak se mogao steći još od trenutka kada su ulcinjske vlasti proglasile Hašima Tačija i Edija Ramu za počasne građanine, vređajući time jedan čitavi narod i stavljajući so na ranu mnogim porodicama žrtava terorističke organizacije UČK. Proglašenjem Tačija i Rame za počasne građane Ulcinja ovaj grad je suštinski postao deo "velike Albanije".

Nažalost, crnogorski režim sve ovo toleriše zato što uz pomoć jednog albanskog poslanika održava Sinđinu većinu u Parlementu i spremni su da zbog te većine izazovu čak i građanske sukobe u Crnoj Gori. Nemamo više potrebu da pozivamo nadležne organe da ispitaju napade na mitropolita i MCP jer je očigledo da oni stoje iza njega. Zato pozivamo verujući narod u Crnoj Gori da se ubuduće samoorganizuje i zaštiti naša vjerska prava i slobode u svakom gradu i po svaku cenu. Ko god ćuti na brutalni obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom, to onda znači da podržava Demokratsku partiju socijalista i njene koalicione partnere u tom naumu.

Da su kojim slučajem obavljani radovi unutar džamije umesto radova na crkvi Sv. Jovana, onda sigurno ne bismo imali bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira i podizanje tenzija. Samo kada Mitropolija crnogorsko primorska obnavlja svoje hramove i kada se verujući pravoslavni narod okuplja, onda je to za vlast narušavanje multivjerskog i multikofesionalog sklada. Kada to rade pripadnici druge verske zajednice, onda je u pitanju zaštita kulturne baštine, doprinos verskim slobodama i unapređenje nacionalnog sklada.

Smatramo da trenutak u kojem se sve ovo dešava nije slučajan. Napad na mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, sveštenstvo i verujući narod, od strane rulje Albanaca, predvođenih Hadžijom Sulejmanijem, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuće koalicije, dešava se nakon sramne i izdajničke odluke crnogorskih vlasti da pošalju vojnike na Kosovo u misiju KFOR-a. To je najbolji dokaz da kreće okrestrirani i institucionalni progon Mitropolije crnogorsko primorske, koji mi politički predstavnici crnogorskog i srpskog pravoslavnog naroda zajedno sa verujućim narodom sigurno nećemo dozvoliti.”

OVDE pogledajte video-snimak kako je izgledao napad na mitropolita Amfilohija i verni narod od strane Šiptara.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napad na vernike i mitropolita od strane Šiptara

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA