Najnovije

IZRAEL JE...: Evo šta je Asad još rekao o oslobađanju juga Sirije! 

Sirijski lider Bašar el Asad je izjavio da se kontakt između Rusije, SAD i Izraela o jugu Sirije nastavlja.

Bašar el Asad (Foto: Ria)

Scenario za oslobođenje juga Sirije za sada nije određen: ili miroljubivo rešenje, ili vojno, izjavio je u intervjuu za iransku televiziju „El Alam“ Asad.

„Jug Sirije je pred izborom. Ili pomirenje ili oslobađanje silom. Trenutno nema očiglednih rezultata (mirovnog procesa) zbog pritiska Izraela i Sjedinjenih Američkih Država na teroriste u toj oblasti, kako ne bi bili postignuti nikakvo pomirenje i mirno rešenje“, istakao je Asad, prenosi nacionalna agencija SANA.

„Dajemo šansu političkom procesu. Ako on ne uspe, nećemo imati drugog izbora do da jug Sirije oslobodimo na silu“, naglasio je Asad.

Predsednik je objasnio da je do danas za mirno rešavanje krize predložena varijanta pomirenja, kao što je to bilo u Istočnoj Guti.

„Ruska strana je dala predlog da se pruži mogućnost rešavanja i pomirenja kao i u drugim oblastima… i taj predlog nam odgovara“, rekao je Asad.

Sirijski predsednik dodao je da su sirijsko-iranski odnosi strateški i povezani su sa sadašnjošću i budućnošću regiona, potvrđujući da ni Sirija ni Iran nisu stavili taj odnos na međunarodno političko tržište da bi njime moglo da se cenka.

Asad je potvrdio da su od početka rata, a naročito od kada on ima čisto vojnu prirodu na južnom frontu, Izraelci kontinuirano granatirali sirijske snage i samim tim pružili direktnu podršku teroristima. Izraelska artiljerija i avijacija su teroristička artiljerija i avijacija.

„Uprkos izraelskoj podršci teroristima, mi smo nastavili da radimo svoj posao i sirijska vojska se probija prema južnom frontu i oslobodila je niz oblasti u okviru svojih mogućnosti. Dakle, sa ili bez saglasnosti, odluka je sirijska i ovo je nacionalna dužnost koju ćemo izvršiti“, istakao je Asad.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Rešavanje se raspravlja na platformama u Astani i Ženevi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga koji je održan 30. januara u Sočiju bio je prvi od početka sukoba koji je pokušao da okupi širok spektar učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o uspostavljanju ustavne komisije koja će raditi u Ženevi.

Pogledajte OVDE novi sirijski sistem vazdušne odbrane u blizini okupiranog Golana!

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Asad za RTRS: Siriju satanizuju kao što su nekada Srbiju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA