Najnovije

MOSKVA KAO TREĆI RIM: Rusija je predodređena za nešto veliko

Ruska nacionalna misao se hranila osećanjem odabranosti od Boga i ruske bogonosnosti.

Sveta Rusija (Foto: Arhiv)

Prof. dr Zoran Milošević

Ruska ideja je ideja pravde i bratstva sa drugim narodima. To nije ideja gušenja i potčinjavanja drugih naroda, ističe Maksim Ševčenko za ruski portal pravda.ru. Ruska ideja u osnovnim svojim sadržajima formirala se tokom XVI veka, pri čemu se u nekim sadržajima nije formulisala u verbalnom, već u estetskom smislu, odnosno u formi tradicionalnih odnosa ka životu, Bogu i čoveku. No, sa ruskom duhovnom revolucijom XIX vijeka počinje formulisanje osnovnih principa ruske ideje.

Za vreme cara Petra I ruska ideja je prestala da bude državna ideologija i počela je da se progoni i istiskuje iz sfere interesa obrazovanih slojeva ruskog društva. Zaborav ruske ideje doveo je do Revolucije 1917. godine, koja se pretvorila u otvoreno bogoborstvo. No, ruska ideja sa dolaskom na čelo Rusije Vladimira Putina se ponovo obnavlja, ocenjuje Viktor Aksučic za portal pravoslavie.ru.

Odgonetnuti rusku zagonetku

Nikolaj Berđajev, u članku „Duša Rusije“ piše: „Od davnina je postojalo predosećanje da je Rusija predodređena za nešto veliko, da je Rusija posebna zemlja koja ne liči ni na jednu zemlju u svetu. Ruska nacionalna misao se hranila osećanjem odabranosti od Boga i ruske bogonosnosti. To potiče od stare ideje Moskve kao trećeg Rima, preko slovenofilstva do Dostojevskog, Vladimira Solovjova i savremenih slovenofila. Cilj Ruske ideje, kako tumači pomenuti Berđajev je „da slovenska rasa na čelu sa Rusijom preuzima vodeću ulogu u životu čovečanstva“.

Bog i otadžbina – formula je ruske ideje. Pravoslavlje je vaspitavalo ruskog čoveka da služi višim vrednostima i težnji ka zemaljskim dobrima po obrazu Carstva nebeskog. Karakter ruskog pravoslavlja odražava ideal karaktera ruskog naroda, a pravoslavlje jeste i onaj pogled koji je formulisao rusku ideju. Ruska ideja je ukorenila kod Rusa osećaj snažnog patriotizma, koji nije prosto ljubav prema otadžbini, već i osećaj zajedničke sudbine i posebnosti misije ruskog naroda. Misija ruskog naroda je, opet, u služenju Mesiji Hristu. To znači sačuvati pravoslavnu veru i biti svedokom te vere pred drugim narodima.

Ruska ideja- opis posebne misije ruskog naroda

Ruska ideje predstavlja sveukupnost pojmova kojima se opisuje posebna misija ruskog naroda, odnosno daje odgovor u čemu se ona sastoji. Ruska ideja doživela je posebnu renesansu posle kraha Sovjetskog Saveza i nastalog duhovnog vakuuma. Na ruskoj ideji se, potom, gradila nada o obnovi Rusije, ističe Arsenije Guliga u studiji Formula ruske ideje. Smatra se da se ruska ideja formulisala u XVI veku kroz pravoslavnu monarhiju, odnosno preko ideje monaha Filoteja. Pri tome, treba reći, da se koren ruske ideje nalazio u biblijskom mesijanizmu.

Pitanje o jedinstvenosti Rusije i posebne misije ruskog naroda prvi je postavio Pjotr Čadajev, ali on nije dao nikakav odgovor. Odgovor su Čadajevu ponudili slovenofili preko kritike vesternizacije i apologije pravoslavlja. No, sam termin ruska ideja prvi je u politički i kulturni život Rusa uveo Dostojevski 1861. godine, a potom je osmišljen od Solovjeva 1888. godine.

"Sveta Rusija"

Ruska ideja sadrži predstave o ruskom narodu kao narodu Bogonoscu. Zato se posebno poštuju ruski svetitelji i koristi pojam „Sveta Rusija“. Pri tome se naglašava da se sledbenik ruske ideje ne postaje rađanjem (krvlju), nego pripadnosti Ruskoj pravoslavnoj crkvi, čime se naglašava vaseljenski karakter ruske ideje, njena sabornost i univerzalizam.

Ruska ideja jeste nešto živo, jednostavno i stvaralačko. Ova ideja govori kako je bilo i šta će biti. Ruska ideja je ideja srca. Ideja razmišljajućeg srca. Ono je osnovni izvor ruske vere i ruske kulture.

Drugim rečima, najvažnija snaga Rusije i ruske održivosti je u njenoj veri i samobitnosti, zasnovanoj na ljubavi. To je put rađanja i obnove. Najvažnija u životu je ljubav koja gradi zajednički život na zemlji. Iz ljubavi se rodila vera i sva kultura duha. Ovu ideju nosila je ruska slovenska duša predajući se dobroti. Ruske bajke su prožete dobrodušnošću (za razliku od drugih naroda koji su isticali lukavost, gostoprimstvo itd), dok je ruska pesma direktno pevanje srca. Prvi ruski kneževi bili su heroji srca i savesti (Vladimir, Jaroslav, Monomah). Prvi ruski svetitelj (Teodosije) je suština dobrote. Ruski ljetopisi su prožeti saznanjem srca i dobrotom. Taj duh živi u ruskoj poeziji i literaturi, u ruskim životopisima, preneo je razmišljanje Ivana A. Iljina portal hrono.ru.

Duhovni kod ruskog naroda

Svaki narod ima svoj duhovni kod, koji opredjeljuje njegovu sudbinu i istorijsku formu. Nacionalna ideja izražava prirodu naroda i njegov karakter, formulišući smisao njegovog bitisanja. Kao što se različiti narodi podižu i padaju, tako i njihove nacionalne ideje mogu biti stvaralačke ili destruktivne, istinite i lažne. “Ruska ideja nije ideja cvetajuće kulture i svemoćnog carstva. Ruska ideja je eshatološka ideja Carstva božijeg”, pisao je Nikolaj Berđajev.

Bogonosni narod

U ruskom religioznom samosaznanju formiralo se ubeđenje da je ruski narod Bogonosni narod, koji je sačuvao pravu veru i time dobio obavezu da je prenese drugim narodima. Ovo je opštečovječanska misija ruskog naroda. Ruska ideja izražava misiju ruskog naroda u hrišćanstvu, njegovom putu i zadacima i otkrivenoj hrišćanskoj istini – univerzalnoj i opštečovječanskoj. Iskustvo dobra koje sabira narod na njegovom istorijskom putu ne isključuje, već dopunjuje iskustva drugih naroda. Ruska ideja jeste nebeski odraz zemaljskog puta ruskog naroda ka živoj Istini.

Stubovi ruske ideje jesu koncepcije Svete Rusije i Moskva – treći Rim, koju je formulisao pskovski starac Filotej (1465–1542): “Dva Rima padoše, treći stoji, a četvrtog neće biti”. Ovo je razvoj stare hrišćanske ideje o vječnom gradu – čuvara istine pred nadolazećim zlom. Večni grad je od Grka “prešao” drugome narodu, pri čemu je Treći – ruski Rim, postao alternativa drugom – pavšem Konstantinopolju. Rusija je ostala jedinstvena neosvojena pravoslavna država i u toj situaciji ruska država i Ruska Crkva spoznali su svoju vaseljensku misiju i odgovornost za očuvanje i širenje pravoslavne vere.

Da li je Srbija i u Jugoslaviji bila kolonija, pročitajte OVDE.

Izvor: carsa.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dostojevski o liberalima, Bogu i smislu života

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA