Najnovije

Šta to Amerika planira sa Rusijom u Ukrajini

Prebacivanje pet američkih aviona za tankovanje goriva u Ukrajinu potvrđuje najgore slutnje da je planirana velika provokacija usmerena na Rusiju.

KC 135 Stratoranker (Foto: Jutjub)

Sjedinjene Američke Države su u Ukrajinu prebacile pet američkih aviona KC-135 „stratotanker“, koji služe za dopunu goriva strateškim bombarderima dok su u nebu. Dok vazdušne snage američke vojske u Evropi to pravdaju povećanjem bezbednosti američkih saveznika u Istočnoj Evropi, ruski politikolozi smatraju da je reč o provokaciji i da ovi potezi potvrđuju i najgore slutnje.

Avioni su prebačeni u Lavov iz više baza u Americi i Velikoj Britaniji, a paralelno je stiglo i 150 ljudi, što posade, što tehničkih lica.

Reč je o bazama RAF „Mildenhal“ u Velikoj Britaniji, Makonel u Kanzasu, Bel er fors u Kaliforniji, kao i baza Nacionalne garde SAD iz Ilinoisa.

Glavni cilj razmeštanja ovih aviona je deo američke strategije o zaštiti evropskih saveznika, jačanju bezbednosti u Istočnoj Evropi i jačanju vojne saradnje među članicama NATO-a i partnerima, navodi se u saopštenju pres-službe vazdušnih snaga američke vojske u Evropi.

Od početka vojne operacije u Donbasu, Amerikanci redovno pružaju vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine, u vrednosti od nekoliko miliona dolara. Ukrajinske vojne i specijalne službe dobile su ne samo oklopna vozila, dronove, radarske sisteme i opremu, već i smrtonosno oružje. Vašington je odobrio isporuku automatskih snajperskih pušaka „Baret“ M107A1, a isporučeni su i protivtenkovski sistemi „DŽavelin“, iako je zabranjeno da se koriste u jugoistočnom delu zemlje.

U maju je objavljeno da je samo ove godine Ukrajina dobila od SAD, Litvanije, Velike Britanije i Kanade smrtonosnog oružja i drugih vojnih sredstava u vrednosti većoj od 40 miliona dolara.

Vojno-politički komentator Aleksej Podberjoskin kaže da poslednji slučaj sa avionima ima dva objašnjenja. Prvo je formalno i povezano je sa NATO manevrima koji se dešavaju u Ukrajini. Drugo objašnjenje je mnogo važnije i tiče se američkog plana o integraciji Ukrajine u NATO.

Direktor Fonda za progresivnu politiku Oleg Bondarenko smatra da prebacivanje u Ukrajinu vojnih „stratotankera“ govori o tome da se spremaju provokacije protiv Rusije.

„Ova činjenica pokazuje da su, nažalost, i najgore slutnje potvrđene — u Ukrajini je planirana velika provokacija, koja će očigledno biti usmerena protiv Rusije. Biće usmerena na to da se Rusija gurne u otvoreni rat u Ukrajini“, smatra politikolog.

Ekspert ističe da Kijev ima punu podršku Amerike.

„Amerikanci su ovde potrebni kao spoljni faktor koji bi potvrdio te ili druge akcije. Očigledno je da Kijev sam po sebi verovatno neće preduzimati odlučnu akciju ako iza njega ne stoji ’ujka Sem‘. Očigledno je da je ’ujka Sem‘ odlučio da ih podrži, uključujući i vojne posmatrače“, rekao je Oleg Bondarenko.

Ruski vojni eksperti takođe navode da je prebacivanje strateških bombardera iz SAD u Ukrajinu veoma skupo zadovoljstvo. Kako su precizirali, jedan sat leta košta oko 50 hiljada dolara.

Stručnjaci postavljaju retoričko pitanje: zbog čega Amerikanci troše ogroman novac?

„Mi znamo odgovor na to pitanje: kako bi što više zabiberili Rusiji“, kažu ruski analitičari.

Oni ocenjuju da je jedino pravo rešenje za situaciju u Ukrajini — politički kompromis i poštovanje Minskog sporazuma, bez obzira na to koliko rukovodstvo u Kijevu naoružava svoju vojsku.

Ukrajinske snage uvežbavaju napad na Donbas, više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

KC 135 Stratotanker punjenje u vazduhu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA