Najnovije

SAD I EU SPREMILE KOSOVSKI ULTIMATUM: Eksperti Ruske akademije nauka upozoravaju Srbiju, Zapad sprema konačan pritisak!

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO pakt spremili su finalni 'kosovski ultimatum' kojim će od Srbije zatražiti da prizna lažnu državu Kosovo najkasnije do januara 2019. godine.

Kosovska policija (Foto: Sinhua)

Eksperti Ruske akademije nauka ove nedelje su našim vlastima dostavili pouzdanu informaciju i dokumentaciju koja pokazuje da će SAD, EU i NATO zahtevati od Srbije da bezuslovno potpiše nezavisnost lažne države i omogući Prištini ulazak u Ujedinjenje nacije.

Baš zbog ovog plana, dodaju ruski stručnjaci, Priština je prekinula nastavak dijaloga u Briselu, a pritisak na Srbiju raste iz dana u dan.

Moskva da pomogne

Georgij Engelhart sa Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka tvrdi da Zapad i Priština žele da se pozicija Beograda u pregovorima maksimalno oslabi.

- Istina je da su postavljeni rokovi za Srbiju. Konkretno, rok je početak sledeće godine. Tekst završnog dokumenta o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine već je formulisan. Sve u vezi sa pregovorima svodi se na to da Beograd, bez ikakvih ustupaka, potpiše priznanje nezavisnosti Kosova. Svedoci smo veoma snažnog pritiska koji se vrši na Beograd - rekao je Engelhart za portal 'Sputnjik'. Prema njegovim rečima, najavljeno uključivanje Rusije u pregovarački proces znatno bi olakšalo poziciju Srbije.

Prijem Kosova u Interpol uvršten je u dnevni red Skupštine Interpola. Sada očekujemo da na Skupštini u novembru postanemo ravnopravni član Interpola.

- Zato će SAD, EU i Priština veoma aktivno istupati protiv bilo kakvog širenja formata pregovora i biće posebno protiv uključivanja Rusije - upozorava Engelhart.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući ove tvrdnje, kaže da nema sumnje da će dijalog sa Prištinom biti jako težak.

- Pregovori će biti sve teži dok se Briselski sporazum ne implementira. Za kompromis treba dvoje, a trenutno, nažalost, i više činilaca. LJudi u Prištini su sami rekli da nemaju spoljnu politiku, već je to politika SAD. Srbija, dakle, mora da razgovara sa Vašingtonom o tome kakav je kompromis moguć, kao i sa Briselom, jer on garantuje implementaciju sporazuma - ističe Brnabićeva, dodajući da Priština namerno odugovlači.

Guskova: Protiv antisrpskih pregovora

Jelena Guskova, šefica Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, kaže da bi bilo jako dobro ako bi se pregovorima o Kosovu priključila Rusija.

- Rusija je objektivni faktor u pregovaračkim procesima i ne bi dozvolila da oni postanu antisrpski. Osim toga, Rusija je već 2007. godine slala stručnjake na Kosovo u okviru međunarodne grupe - podseća Guskova.

- Dok mi pričamo o nekom rešenju, imamo potpisane dogovore koje Priština nije implementirala. Kad ih je Brisel pritisnuo, rekli su da ZSO nije važna. Pa ne može to tako! Ako nemamo drugu stranu koja je odgovorna, onda ne vidim kako uopšte možemo da razgovaramo o kompromisu - naglašava Brnabićeva.

Politikolog Aleksandar Pavić, saradnik ruskog Fonda strateške kulture, kaže da Rusija našoj državi već daje ogromnu podršku neprestanim insistiranjem na Rezoluciji 1244 i podrškom u Ujedinjenim nacijama.

- Beograd ima ne samo pravo već i obavezu da uključi Moskvu u pregovore. Pogotovo zato što je briselski proces sada već mrtvo slovo na papiru, a EU je pokazala nesposobnost i pristrasnost. Bilo kakav ultimatum osuđen je na neuspeh ako Srbija ostane čvrsta - uveren je Pavić.

Zapad sve bahatiji

Vladan Glišić, lider Narodne mreže, kaže da, što je Srbija popustljivija prema zapadnim "prijateljima", to su oni bahatiji.

- Jedini način da se izmaknemo iz ovog ponižavajućeg položaja jeste oslanjanje na Rusiju. Ovo nam opet potvrđuje da srpska rusofilija nije stvar romantike, već racionalna zaštita interesa - zaključuje Glišić.

Pročitajte OVDE šta kaže Ivica Dačić o destabilizaciji Srbije zbog Kosova.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Upitnik: Kosovo - šta dalje?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA