Najnovije

DAČIĆ ODGOVORIO TAČIJU: Granica između Kosova i Srbije ne postoji!

Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene, poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Reagujući na izjavu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, da će se u nedelju, tokom nastavka dijaloga u Briselu, na stolu naći pitanje granice između tzv. Kosova i Srbije, Dačić je poručio: "Mislim da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od Liberije naš skromni doprinos nastavku dijaloga. Da vidimo da li je sve rešeno kako oni misle, a to što oni pričaju, prvo treba da završe ono što su potpisali pa da se ubacuju druge teme."

Dačić je na konferenciji za novinare kazao da ne zna da li će biti u delegaciji naše zemlje u nastavku dijaloga u Briselu, mada je predsednik Aleksandar Vučić nagovestio takvu mogućnost, ali da zna da je pre pet godina potpisao Briselski sporazum, koji Albanci nisu realizovali.

"Šta će sada izmisliti još da potpišemo, pa da čekamo još pet godina. Prvo da vide hoće li da završe šta su potpisali. Ubacivanje drugih tema, kao ranije, nije više moguće. To je bilo moguće pre desetak ili dvadesetak godina.

Neko da danas Srbiji postavlja ultimatume – to je potpuno neprihvatljivo i nemoguće. Ne priča se o tome da se dođe do kompromisa oko granica, već o utvrđivanju, jer granice ne postoje", naglasio je on.

Dačić je kazao da prvo treba da se vidi da li postoje granice između Kosova i Albanije, a pošto vidimo da nema kontrole, to je "Velika Albanija".

Osvrnuvši se na odluku Liberije da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, Dačić je rekao da je to nešto što Prištinu izuzetno nervira, jer pokazuje da nije sve rešeno.

Upitan za tzv. zelenu transverzalu, Dačić je kazao da kod dela Albanaca postoji želja za njenim stvaranjem.

"To nije ništa novo, to postoji više vekova. To je poznata želja još iz doba Austrougarske i Turske da se odvoje Srbija i Crna Gora linijom koja bi išla preko Kosova, Sandžaka i BiH. Prepreka tome je severno Kosovo i u tome je stvar", jasan je Dačić.

Očigledno je, kazao je, da bi neko voleo da se to pitanje reši na takav način da Srba tamo više nema.

"Mislim da su to fantazije opasne po region", upozorio je šef srpske diplomatije.

Ne brinu ga, kazao je, Albanci i velikoalbanske teorije, već njihovi mentori koji se prave da to ne čuju i ne znaju, pa kada zakuca na njihova vrata ta vrsta ekstremizma i terorizma, ispadne da su i oni zabrinuti zbog toga.

"Mnoge od tih zemalja podržavale su razne osobodilačke pokrete koji su postali glavna teroristička pretnja. Iza ideje Zelene transverzale je islamski ekstremizam", poručio je Dačić.

Srbija podržava svako rešenje koje doprinosi stabilnosti

Ivica Dačić kaže da Srbija podržava svako rešenje između Atine i Skoplja koje će doprineti stabilnosti celog regiona.

Upitan da li je Beograd čestitao Makedoniji na dogovoru sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, Dačić je rekao da "nismo nikome ništa čestitali, jer se tako nešto ne čestita pojedinačno".

"Imamo pozitivno mišljenje i podržavamo svaki dogovor. To su bilateralna pitanja gde mi nemamo potrebe da se uključujemo. Da li želimo da se to pitanje reši, naravno da želimo. Želimo svu sreću i Atini i Skoplju i da to sve doprinese stabilnosti regiona", poručio je Dačić.

Liberija je danas povukla priznanje Kosova, više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Pobeda nad Kostarikom je mala slatka osveta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA