Najnovije

DAVIMO SE U ILEGALNIM DOSELJENICIMA: Balkan sve dublje tone u novu migrantsku krizu

Bosna i Hercegovina, isto kao i sve ostale balkanske zemlje, ne mogu same da reše problem ilegalnih migracija, zbog čega je neophodno veće angažovanje EU, piše Dojče vele.

Ilustracija (Foto: JT)

Nemački servis podseća da je, kada je Mađarska pre tri godine podigla ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečila migrante iz Azije da stignu u Evropsku uniju, bilo jasno da će sve veći broj migranata, uglavnom izbeglica iz kriznih područja u Aziji, potražiti nove puteve za odlazak u zapadne zemlje.

Ubrzo je uspostavljena "nova balkanska ruta", koja iz Azije i Afrike, preko Grčke, Albanije, Crne Gore i Srbije vodi u Bosnu i Hercegovinu, državu koja sa EU (Hrvatskom) ima granicu dugu više od 1.000 kilometara.

Kako se navodi, krajem 2017. i početkom 2018. godine počeli su da stižu izveštaji o povećanom prilivu ilegalnih migranata u BiH, a u tu zemlju u sve većem broju počinju da dolaze migranti iz Pakistana, Avganistana, Sirije, Iraka, kao i država severne Afrike. 

Migranti granicu između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore, prelaze na više lokacija, nakon čega se upućuju u unutrašnjost, u Sarajevo i prema krajnjem zapadu zemlje - do Velike Kladuše i granice s Hrvatskom. 

Vlasti Velike Kladuše izjasnile su se protiv smeštaja migranata na području te opštine, a nadležni tvrde da je bezbednost građana ugrožena, što potvrđuje i nedavni slučaj ubistva prilikom međusobnog obračuna migranata u toj opštini. 

DW navodi da migranti nastoje da se, preko Velike Kladuše, gradića u severozapadnoj BiH na granici sa Hrvatskom, domognu Hrvatske, odnosno EU, a kao krajnje odredište najčešće navode Nemačku, ali i druge države EU, poput Italije ili Austrije, zbog čega su policije BiH i Hrvatske pojačale kontrolu granice kako bi sprečile ilegalne prelaske migranata iz BiH u Evropsku uniju.

Politički analitičar i nekadašnji saradnik Međunarodne grupe za krize (ICG) Srećko Latal smatra da BiH, poput ostalih balkanskih zemalja, nije u stanju da se samostalno nosi s tim problemom. 

- Evidentno je da se BiH, zbog svoje unutrašnje situacije, još teže nosi s tim problemom u odnosu na susedne zemlje jer, pored ekonomskog, bezbednosnog i humanitarnog aspekta, ima naglašene i dodatne političke i etničke elemente. Bez ozbiljnije pomoći EU, bojim se da će BiH i ostatak Balkana, tokom ove godine još dublje ući u migrantsku krizu sa potencijalno ozbiljnim posledicama - rekao je Latal za DV. 

Praksu zatvaranja granica za migrante prva je uvela Mađarska praveći ograde na granici sa Srbijom, a Latal upozorava da će i BiH, htela to ili ne, morati da sledi primer ostalih zemalja.

- Ako dođe do zatvaranja granica, pre svega hrvatskih, vrlo je izvesno da će BiH morati da pokuša da zatvori svoje granice, prvenstveno istočne. Sada je veliko pitanje, imajući u vidu karakterističan teren na Balkanu, da li je tako nešto uopšte moguće u potpunosti uraditi, bilo između BiH i Hrvatske, bilo između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore. Potrebna je mnogo konkretnija, brža pomoć EU - zaključio je Latal. 

Migrant divljački napao radnicu u Centru za azil, više OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

O tekućem problemu ilegalnih migranata u Bosni:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA