Najnovije

Kusturica Dodik i Bećković na Vidovdan otkrivaju spomenik Mehmed - paši Sokoloviću i njegovom bratu Svetom Makariju

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obeležja braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

Kusturica (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, ideja tog spomenika je da pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile „huškajući nas na ratove“.

„Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere. Od 28. juna, te dvije ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed paša i Sveti Makarije stajaće na ulazu u Andrićgrad“, rekao je idejni tvorac Andrićgrada za „Večernje novosti“.

On je podsetio da obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića sa kojim je bio u krvnom srodstvu.

Kusturica je precizirao da će ovogodišnji Vidovdanski dani biti u znaku završetka Prvog svjetskog rata, tako da će već 29. juna u Odeljenju za istoriju Andrićevog institutu u Andrićgradu biti održan seminar posvećen toj temi, a u čijem radu će učestvovati stručnjaci iz SAD, Engleske i Rusije.

Prema pisanju „Novosti“, spomenik braći Sokolović otkriće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na Vivovdansku besedu govoriće akademik Matija Bećković.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obeležja Ivi Andriću i Petru Petroviću NJegošu, delo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrilu Principu koja je postavljena u Beogradu.

Da li će doći do raskola u pravoslavlju ako vaseljenski patrijarh prizna makedonsku i ukrajinsku crkvu, više o tome OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oktrivanje spomenika NJegošu u Andrićgradu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA