Najnovije

NOVI OKRŠAJ RUSIJE I SAD: Evo šta će se desiti na Balkanu za tri dana

Prve dve runde su pripale Vašingtonu, Crna Gora je postala članica NATO, Makedonija se užurbano sprema da to postane, a sada na red na „konačno rešenje“ dolaze Srbija i BiH.

Putin i Tramp (Foto: kremlin.ru)

Kako „Alo!“ saznaje iz dobro obaveštenih izvora, specijalni tim američkih „stručnjaka“, koji je zadužen za postavljanje podobnih režima i dizanje revolucija stacioniran je u Bukureštu, ali je, osim za Balkan, zadužen i za Tursku, gde su izbori zakazani za 24. jun, a rušenje Erdogana je u ovom trenutku nakon njegovog okretanja Moskvi imperativ za Vašington.

Zbog toga i ne čudi što je Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, u nedelju započeo svoju evropsku turneju upravo u Rumuniji. Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, u Bukureštu se sreo nizom zvaničnika i nezavisnih stručnjaka kako bi diskutovali o regionalnoj sigurnosti i ekonomiji. Kako navodi Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, očigledno je da je Vašington u velikoj ofanzivi na Balkanu, ali i šire.

- Amerikanci su sa svojim saveznicima krenuli u ofanzivu kako bi stavili Balkan pod svoju šapu i svaki oblik ruskog prisustva su proglasili opasnim, dok svoje prisustvo smatraju blaženstvom za stanovnike Balkana. Na brzinu su sproveli plan u vezi sa Crnom Gorom i Makedonijom, sada će na red doći Srbija, i na kraju BiH, odnosno Republika Srpska, na koju bi da utiču preko Beograda. Naravno, pitanje je koliko je to ostvarivo - naglašava Jovanović.

Kada je reč o Turskoj i izborima koji su zakazani za 24. jun (predsednički I parlamentarni), nema sumnje da će SAD učiniti sve da onemoguće još jedan Erdoganov trijumf.

- Erdogan je suviše lukav i nisam siguran koliko će SAD imati uspeha u Turskoj. Uveren sam da će aktuelni predsednik odneti pobedu na izborima, samo je pitanje sa kolikom većinom. Što se tiče Rusije, ona je opravdano zabrinuta zbog širenja NATO i njoj je u interesu da Alijansa ima što manje članica i da Srbija ostane vojno neutralna, kao i da status BIH zadrži što duže u ovom stanju. Ono što Amerikanci zaboravljaju, pošto su mlada nacija i njih istorija ne zanima, jeste da nikada samo jedna sila nije kontrolisala ceo Balkan - dodaje on.

Jedan od razloga rata SAD i Rusije oko Turske jeste i to da Ankara želi da nabavi ruske sisteme S-400, a vojni analitičar Vlade Radulović navodi:

- Nije nikakva novost da velike i moćne države i na globalnom i na regionalnom nivou pokušavaju da uspostave, odnosno održe svoj primat i prisustvo. Istorija Balkana najbolja je potvrda za to. Ipak, u ovom trenutku je nesporno da je fokus velikih svetskih sila usmeren ka „nesigurnom“ Erdoganu i Turskoj, izuzetno važnoj članici NATO, koja sve više suptilno pokušava da kroz vojne i energetske aranžmane predstavi Rusiju kao potencijalnu alternativu i novi pravac strateške saradnje. Otuda će predstojeći izbori u toj zemlji nositi posebnu težinu, pa se nadam da će samim tim i naš region bar nakratko biti stavljen u drugi plan - navodi Radulović.

SAD - Rusija 2:0

Crna gora (članica NATO, na vlasti Milo Đukanović)

Makedonija (Zaev na vlasti, nakon promena imena zemlje planira ulazak u NATO)

Srbija (Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosmeta i vojne neutralnosti, Vašington bi da Beograd vidi u NATO i natera ga da prizna Kosovo)

BiH (izbori 7. oktobra, SAD rade na rušenju Dodika, predsednik RS u dobrim odnosima sa Kremljom) TURSKA (izbori 24. juna, Vašington radi na rušenju Erdogana, Rusija sklopila niz sporazuma sa Ankarom, pre svega u vezi sa S-400).

Rusija proizvela projektil koji se može koristiti i kao raketa i kao avio-bomba. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Strategija modernizacije ruske vojske 2017-2021.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA