Najnovije

VUČIĆ: Vreme da se posvetimo prijateljstvu i budućnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom.

Vučić (foto: Jutjub)

Nakon toga, Vučić je istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Vučić je preneo da je sa Radevom razgovarao o sukobima u prošlosti i o tome kako na najbolji način može prevazići prošlost.

- Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti - objasnio je on. Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji. 

Kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom. Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu na podršci Bugarske evropskom putu Srbije.

Zahvalio se Radevu i zato što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže o Kosovu. 

- Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije moraju biti saslušani - naglasio je Vučić. Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji. 

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima. Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve. 

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

- Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent izmedju naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati - rekao je on.

OVDE pogledajte šta kaže Čedomir Antić o Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić – Konferencija za novinare

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA