Najnovije

HOLANĐANI ODUSTALI OD TUŽBE ZBOG SREBRENICE: Tražili odštetu za pretrpljene traume

Oko 230 pripadnika holandskih snaga koji su tužili holandsku državu tražeći odštetu za traumu koju su pretrpeli u, kako se navodi, "nemogućoj misiji" u Srebrenici, odustali su od te tužbe, preneli su tamošnji mediji.

Srebrenička žrtva (Foto: Jutjub)

Oni su 2017. godine zatražili odštetu od države u visini od 22.000 evra zbog pretrpljenih trauma.

Vojnici, koji su bili u Trećem holandskom bataljonu sa zadatkom da štite muslimansku enklavu 1995. godine, tvrdili su da je holandska vlada mogla da zna da je izvođenje misije bilo nemoguće navodeći da ih je spoljni svet krivio zbog nesposobnosti da spreče zločin u Srebrenici.

To im je, kako navode, nanelo društvenu, emotivnu i finansijsku štetu. NJihov advokat Mihael Ruperti rekao je da veterani imaju dovoljno poverenja da će im ministarstvo odbrane pružiti dovoljnu podršku da odustanu od tužbe.

"Nikad se nije radilo o novcu, već o pokušaju da se ministarstvo odbrane navede da shvati da nešto treba da preduzme kako bi se zadovoljila pravda prema toj grupi veterana", rekao je Ruperti.

Holadsko ministarstvo odbrane trenutno isplaćuje odštetu samo vojnicima koji mogu da dokažu da pate od sindroma posttraumatskog stresa.

Genocid nad istinom i zločini nad Srbima, više OVDE.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA