Najnovije

KOSOVSKI DIJALOG U ĆORSOKAKU: Kakve interese brani Srbija u Briselu?

Briselski dijalog ušao je u "ćorsokak" - diplomate tvrde da su pregovori ušli u "konačnu fazu", kada bi trebalo da se očekuje neki rasplet, ali je na terenu situacija potpuno drugačija, izjavila je urednica portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice Tatjana Lazarević. Dodaje da se u Briselu događa "simulacija dijaloga" i da su svi učesnici toga svesni.

Parlament u Briselu (Foto: Pixabay)

- O promeni formata dijaloga se priča već duže vreme, ali bi trebalo da se desi pravo čudo da bismo videli tu promenu, čuli smo demantije... Priče o tome dolaze iz sve vidljivijeg nezadovoljstva u diplomatskim krugovima i institucijama o tome šta se dešavalo prethodnih godina u kabinetu Federike Mogerini - kazala je Lazarević za N1.

Prema njenim rečima, ono što je vidljivo je da je "Briselski dijalog u ćorsokaku".

- Sada imamo tu demontiranu virtuelnu sliku dijaloga - formalno će se svi složiti da je on ušao u konačnu fazu, diplomate i ljudi koji se bave pitanjem KiM reći će vam da prisustvujemo raspletu, a na terenu je potpuno drugačija situacija - ocenila je Lazarević.

Kako je rekla, trenutno prisustvujemo sudaru dve realnosti.

- Ako mene pitate, ja imam problem sa sudarom realnosti. Ako idemo u susret tom pravno obavezujućem sporazumu, to znači da postoji neki set preduslova na terenu koji ukazuje da će do toga da dođe, a mi ustvari vidimo potpuno polarizovane strane, koje nikada nisu bilje udaljenije, imate dve delegacije koje imaju negativistički pristup prema drugoj strani i to ne vodi nekom rešenju - kazala je.

Zvaničnici Beograda rekli su da u Brisel kreću s manjkom optimizma. Lazarević kaže da joj se čini da srpskoj strani treba dodatno vreme.

- Meni se čini da srpskoj strani u ovom trenutku treba dodatno vreme, kao što je činjenica da postoji određeno nestrpljenje s međunarodne strane da neće dugo tolerisati način na koji se briselski proces vodio do sada - ocenila je urednica KoSSev-a.

Prema njenim rečima, s obzirom da je stav većine Srba da je Briselski dijalog štetan po srpske interese, postavlja se pitanje kakve državne interese Srbija brani u Briselu.

- Ja mislim da je u Briselu u toku protokolarni susret, simulacija dijaloga. I mislim da su svi učesnici svesni toga... Mi od početka prisustvujemo nečemu što je sudar realnosti, sada se demontirala 'virtuelna normalizacija' u 'suštinsku nenormalizaciju' - zaključila je Lazarević.

Holandija stavila veto na otvaranje pregovora sa Albanijom, više OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta će biti ako Vučić potpiše nezavisnost Kosova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA