Najnovije

ŠOKIRAĆE VAS ZABRANA: Grci ove godine na plažama imaju jasnu poruku za paradajz turiste!

Svi oni koji godinama na idu na letovanje tako što na plažu nose frižidere sa hranom, sendviče u torbi, piće ili voće u kesi, u Grčkoj to više neće moći da rade.

Ilustracija (Foto: Pixabay. com)

Naime, mnoge naše turiste u grčkim letovalištima sačekaće jasna obeležja o zabrani donošenja hrane na plaže.

Ova upozorenja se već nalaze istaknuta na pojedinim plažama. Tako na popularnoj Sitoniji, jednoj od omiljenih destinacija naših turista pojavile su se table na kojima se nalazi i natpis na ćirilici. Očigledno nespretno prevedeno sa engleskog piše: “Ne hrane ili piće dozvoljen u ovoj oblasti”, pored znaka na kome su precrtani hrana i piće.

U pitanju je prelepa plaža Isla u blizini Nikitija na kojoj postoji bar sa laganim jelima, sendvičima i salatama, a ovo nije usamljen slučaj jer je na dosta plaža na kojima postoje kafići, barovi ili restorani sada zabranjeno donositi svoju hranu i piće. Tako su turisti sada uslovljeni da osim što plaćaju iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, potroše neki evro i na hranu i piće.

- Kafe barovi čije su plaže, obično svojim gostima sada nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvič, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara. Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za decu i vode. Tako kada četvoročlana porodica plati 10 evra za dva seta ležaljki na popularnim plažama mora da računa i na dodatnih oko 30 evra koji odlaze na hranu i vodu - kažu u agenciji “Nikana” koji su nam potvrdili da je novi trend u Grčkoj zabrana donošenja hrane na plaže.

Ovde treba podsetiti da u barovima na plažama obrok košta od 7 do 15 evra, sokovi od 1 do 2.5 evra, kapućino od 2 do 3.5 evra, flašica vode 50 centi... a pošto je ovo prva letnja sezona u kojoj je uvedena zabrana donošenje hrane i pića na plažu, ostaje da se vidi hoće li to promeniti navike naših turista i da li će izraz “paradajz turisti” otići u prošlost, bar kada je ova turistička destinacija u pitanju.

U skladu sa ovim trendom ide i činjenica da je sve manje neorganizovanih divljih plaža na kojima turisti mogu da ponesu šta žele, jer se sve više njih izdaje pod zakup, a poslednji primer je na Sitoniji izdavanje popularne plaže Karidi.

Inače, da nisu samo Srbi ti koji nose hranu sa sobom pokazuje i slučaj Jorgosa Neranzulisa, vlasnika restorana i predsednika Asocijacije restorana iz Agios Nikolasa, koji je opisao događaj kada je šest turista iz Amerike selo u baštu njegove taverne na Kritu, ali su sa sobom doneli hranu iz hotela u kome su odseli i naručili samo šest čaša vode.

- Sedeli su i naručili šest malih čaša vode. Mi smo ih ljudski uslužili i ostavili da sede misleći da će naručiti još neku hranu, pivo, sladoled, ali nažalost nije bilo ništa od toga - rekao je on gostujući u emisiji televizije „Antena“, a prenosi “B92”.

Pročitajte OVDE kako se vratiti s letovanja ako vam ukradu pasoš.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Patrola do Grčke preko Makedonije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA