Najnovije

TRI NAJVEĆE SVETSKE VOJNE SILE SPREMAJU SVEMIRSKI RAT: Ako do njega dođe on će ovako izgledati

Ratovi budućnosti će se voditi u svemiru.

Ilustracija (foto: Jutjub)

Predsednik SAD Donald Tramp želi da pošalje američku vojsku u svemir nakon što je naredio uspostavljanje nove vojne grane - svemirske snage.

On je naredio Pentagonu da stvori prvu novu američku vojnu službu u poslednjih sedam decenija da bi uspostavio "američku dominaciju u svemiru" i dok su mnogi stručnjaci brzo kritikovali ideju zbog preuranjenosti - nema sumnje da se rat može voditi u svemiri da se velike svetske sile već uveliko spremaju za takvu mogućnost.

Kako stvari stoje, Rusija i Kina su već testirale projektile koji bi mogli da SAD "bace na kolena" tako što će joj onesposobiti satelite.

Sateliti su neophodi za sisteme navigacije kao što je GPS, na koje se oslanjanju i civili i vojska, kao i za internet, telefoniju i radio komunikaciju pa i za transakcije na američkoj berzi. Drugim rečima, SAD, bez svojih satelita, mogle bi da dožive kolaps i poraz u ratu bez ijedne zemaljske bitke.

Iz tog razloga, stručnjaci procenjuju da je svemir apsolutno postao borbeni domen.

Kako će se odvijati svemirski rat?

- Ako dođe do rata između SAD i Kine, na primer, obe strane će pokušavati da preuzmu komandne visine u svemiru - rekao je Piter V. Singer, strateg iz organizacije "NJu Amerika" i autor knjige "Flota duhova: Roman o sledećem svetskom ratu.

Međutim, kako je rekao ne treba da očekujemo bitke svemirskih letelica kao u "Ratovima zvezda", već će se zapravo voditi sa tla.

SAD i njihovi saveznici bi ispaljivali projektile na neprijateljske satelite koji napajaju navigacione sisteme i to možda iz tradicionalnih lansera sa brodova u moru. SAD imaju plan i da pošalju nove brže, manje i jeftinije satelite čiji cilj će biti da sprečavaju potencijalne napade.

Singer je istakao da su SAD posmatrale ruske "satelite ubice i satelite kamikaze" koji su manevrisali u svemiru na način koji ukazuje na to da mogu da napadnu ili blokiraju američke satelite.

- Oni takođe mogu koristiti neku vrstu usmerene energije kako bi zaslepeli ili oštetili satelite. Ta usmerena energija može biti laserska, sa zemlje ili iz svemira - rekao je Singer.

Ipak, veći deo ovakvog ratovanja se ne bi sveo na gađanje satelita laserima, već bi predstavljao mešavinu ratovanja u svemiru i sajber ratovanja.

Hakeri bi mogli da napadaju komunikaciju između satelita i operativaca na tlu. Takođe mogu da probaju da preuzmu kontrolu nad satelitima, rekao je on.

Da li Amerika uopšte ima potrebu za svemirskim snagama?

Ono što je možda takođe motivisalo Trampa jeste i činjenica da su Rusija i Kina obe nedavno otkrile potencijalno novo svemirsko oružje. To su otkrili američki obaveštajci, a objavljeno je ranije ove godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je novo moćno rusko oružje, u vidu krstarećih raketa koje izbegavaju radare, kao i nevidljive "Avangarde".

U međuvremenu je "Almaz-Antey", ruski proizvođač oružja razvio laser za uništavanje satelita, koji može da se ugradi na vojne avione. Sistem se sastoji od lasera i zemaljskih kontrolnih sistema, a novo oružje omogućiće iskorak u projektovanju aviona koji će nositi laser.

Mada izveštaji još nisu potvrđeni, oružje se navodno zasniva na gasnom laseru "Berijev A-60", koji je već postavljen na modifikovani transporter "Iljušin Il-76MD".

Slični potezi stižu i iz Kine. Iako su tamošnji zvaničnici uvek isticali miroljubive motive iza svog istraživanja svemira, Kina je već testirala protiv-satelitske i antibalističke rakete, za koje stručnjaci kažu da mogu da unište većinu američkih komunikacionih satelita.

Međutim, mnogi u Kongresu su kritikovali formiranje svemirskih snaga, rekavši da je to preuranjeno. Američko vazduhoplovstvo izgleda da mrzi tu ideju. Singer ju je nazvao "apsurdnom" i "šalom". Penzionisani NASA astronaut Mark Keli, takođe bivši pilot mornarice i vojni veteran nazvao je to "glupom idejom".

U suštini, svi poslovi koje bi svemirske sile obavljale već se vrše od strane vazduhoplovstva i mornarice, tako da pravljenje novog ogranka vojske samo predstavlja veliki trošak.

Kreće nova trka naoružanja

Kako piše "Politiko", Trampov potez preti da postane izazov najvećim konkurentima SAD-a u svemiru, Kini i Rusiji. Obe ove zemlje imaju stotine satelita, a ako vide da SAD pokušava da postigne dominaciju u kosmosu, verovatno će povećati svoje vojne budžete, kao i da će se pozabaviti proučavanjem kako da sruše ili hakuju američke satelite ili svemirske letelice.

Decenijama, diplomate su pokušale da spreče upravo ovaj scenario, a sada se čini on bližim nego ikada.

Međunarodno pravilo o prostoru, koje je prvi put uspostavljeno Ugovorom o spoljnjem svemiru 1967. godine, koje su potpisale SAD, pretpostavlja da je Zemljina orbita javno dobro koje treba da bude zaštićeno. Ono se ne smatra potencijalnim bojnim poljem.

- Postoje značajna ograničenja na ono što vojska može da uradi - rekla je DŽoan Gabrinovic, stručnjak za svemirsko pravo na Univerzitetu Misisipi. Ovaj 51-godišnji ugovor brani lansiranje oružja za masovno uništenje, poput nuklearnog oružja, u svemir, i brani vojne baze i manevre na Mesecu. Ugovor međutim ne govori ništa o manje destruktivnom naoružanju u svemiru.

OVDE pogledajte kako ruska avijacija jutros bombarduje u južnoj Siriji, bez obzira na američka upozorenja.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bitka u svemiru iznad planete Mule iz filma Valerijan i grad hiljadu planeta.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA