Najnovije

STRAŠNO UPOZORENJE SERGEJA LAVROVA: Tajni plan Zapada za napad na Srbiju

Sve ili ništa ucena je koju će Vašington ispostaviti Beogradu čim DŽozef Bajden preuzme šefovanje u Beloj kući. Od Srbije će tražiti da prizna Kosovo i da digne ruke od Republike Srpske, a zauzvrat će dobiti obećanja o ekonomskoj pomoći i ubrzanom putu u EU.

Lavrov (Foto: RIA/Pravda)

Uz Amerikance i iza njihovih stavova staće vodeće zemlje zapadne Evrope. Ovo upozorenje srpskom državnom vrhu preneo je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije koji se prekjuče u Beogradu sastao i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o razgovoru sa ruskim diplomatom, Vučić je istakao da je od Lavrova dobio važne informacije. Iako nije otkrivao detalje sastanka iza zatvorenih vrata, šef države je potvrdio da je reč o informacijama vezanim za međunarodnu geostratešku situaciju, posebno u vezi sa Kosovom i statusom Srpske:

- To će nam omogućiti da iz drugačijeg ugla na objektivan način sagledamo situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja.

Oštre poruke na račun Zapada izrekao je i Lavrov, okrivivši EU za neuspešan pregovarački proces.

- Rusija je zainteresovana da EU, kao posrednik u dijalogu, postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, uključujući ZSO - istakao je Lavrov.

Pre nego što je napustio Beograd Lavrov je zapadnim silama poslao jasnu poruku:

- Suprotstavljamo se drugim tendencijama koje žele da se poveća konfrontacija u najvažnijem regionu, koji je mnogo stradao tokom istorije.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić u razgovoru za Srpski telegraf ističe da je u pitanju pokušaj američkih starih snaga da "na Balkanu završe posao koji su započeli devedesetih", te da je upravo na tu prljavu igru Lavrov ukazao tokom sastanka sa Vučićem.

- Već je u Kongresu održan sastanak srbomrzaca i štetočina, složnih u nameri da nas opet ucenjuju, da nam postave ultimatum sve ili ništa, uzmi ili ostavi, a koji se u suštini svodi na glavni zahtev i očekivanje da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Te zahteve će podržati zaboravljeni analitičari, albanski lobisti, moćnici zapadnoevropskih država. Cilj im je da nas stave pred politiku svršenog čina, da izvrše dodatne pritiske da bi realizovali svoje stare ciljeve - navodi Miletić.

Dodaje da su nedavni tekstovi poput onog u nemačkom Dojče vele u kojem se napadaju Vučić i Srbija deo agresivne kampanje kojom se priprema teren za završni udarac Srbiji i Republici Srpskoj.

Istoričar Saša Adamović ističe da će ulazak Bajdena u Belu kuću situaciju značajno promeniti i to ne na dobar način.

- Uz povratak povampirene politike čije je oličenje u Madlen Olbrajt ili Danijelu Serveru, koji su pre nekoliko dana istupili sa predlogom da nova američka administracija treba da nastavi antisrpsku politiku koju su oni zagovarali. Pored zahteva da priznamo Kosovo, tu je plan Amerike i njihovih saveznika o udaru na RS, koju bi da razvlaste da bi stvorili unitarnu BiH - kazao je Adamović, dodajući da je uveren da će Srbija odoleti pritiscima jer, kako je istakao, naša država nije slaba, kao što je bila devedesetih niti je u situaciji koja je bila posle 5. oktobra 2000.

Poruke Lavrova

-Rusija poštuje Rezoluciju 1244

-Priština sabotira pregovore, pre svega, zbog toga što Zajednica srpskih opština još nije formirana

-naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa

-Rusija će podržati samo ono rešenje koje odgovara Srbima
politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da se promoviše mir i 

-stabilnost na Balkanu

Popović: Neki žele slabu Srbiju

O pojačanim pritiscima na Srbiju i Vučića govorio je i ministar bez portfelja zadužen za tehnološki razvoj Nenad Popović. Prema njegovim rečima, od Beograda se očekuje da promeni svoju nezavisnu i suverenu politiku jer pojedinim državama smeta ekonomski i vojno jača Srbija i žele da je oslabe.

- Srbija mirno sve to sluša, ali ima svoju politiku i neće je menjati, štitimo svoje interese, nećemo nikad biti agresivni, želimo mirno da razgovaramo - poručio je Popović.

Les: Pretnje ograničenog kapaciteta

Timoti Les sa Univerziteta Kembridž smatra da bi poruke bivših i aktuelnih zvaničnika SAD vezane za buduću politiku SAD prema regionu i Srbiji, a koje su se čule prethodnih dana, Srbi mogli da shvate kao preteće. Uveren je da su te poruke ograničenog kapaciteta:

- Srbija ne treba da brine da će biti ultimatuma koji bi je primoravao da prizna KiM da bi sačuvala Republiku Srpsku.

Na pitanje da li će Republika Srpska biti iskorišćena kao ucena za rešavanje pitanja KiM, Les kaže da je SAD uvek razdvajao ova dva pitanja.

Smatra da će Bajdenova politika neizbežno biti kompromis između onoga što žele da urade i onoga što mogu da urade.

Šiptari planiraju nerede na Kosovu, finansirani su iz inostranstva! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA