Najnovije

ALBANSKI ZLOČINCI PREUZIMAJU VLAST U SKOPLJU! Šiptari ruše Ivanova, predsednik Makedonije biće terorista OVK!

Šiptari nameravaju da smene predsednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog toga što odbija da odobri sporazum Skoplja i Atine o promeni imena države i na njegovo mesto postave teroristu OVK i šefa parlamenta Taljata DŽaferija.

Makedonija (Foto: Ria)

Budući da za to nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu u skupštini, Albanci i njihov plaćenik, makedonski premijer Zoran Zaev, planiraju da zaobiđu legalnu proceduru.

Predsednik uzurpator?!

Za opoziv predsednika, prema makedonskom Ustavu, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Međutim, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i četiri albanske partije nemaju za to dovoljno poslanika, odnosno nemaju potrebnih 82 od 120. Oni imaju 69 poslanika, a opoziciona VMRO-DPMNE, iz koje potiče Ivanov, ima 51 mesto u Sobranju, te smena predsednika po Ustavu nije moguća. Zbog toga je najveća albanska stranka Demokratska unija za integracije (DUI) našla način da Ivanova opozove bez dvotrećinske većine. 

- Sve je spremno za opoziv predsednika Ivanova, ali se čeka pravi trenutak kako bi ta inicijativa bila prosleđena Sobranju. Ivanov vodi nezrelu politiku, on je uzurpator bez legitimiteta, naročito kod Albanaca - naveo je poslanik DUI Artan Grubi.

On je dodao da predsednik nema pravo da suspenduje rad Sobranja kad je ceo demokratski svet pozdravio dogovor Grčke i Makedonije.

- U toku su konsultacije sa stručnjacima za ustavno pravo kako bi se izbegla blokada Ivanova, ukoliko i posle još jedne ratifikacije u parlamentu on odbije da potpiše sporazum sa Grčkom - objasnio je Grubi.

S obzirom na to da prema Ustavu šef parlamenta menja predsednika države u slučaju opoziva, na mesto Ivanova doći će DŽaferi. On je prošle godine postavljen na tu važnu funkciju, uprkos tome što Ivanov to nije odobrio. Tako će se na mestu predsednika Makedonije naći Albanac, i to terorista, za kojeg se sumnja da je umešan u najgori masakr u novijoj istoriji zemlje.

Najgori masakr

DŽaferi, nekadašnji oficir JNA i makedonske vojske, sumnjiči se za umešanost u stravičan pokolj 28. aprila 2001, tokom rata u Makedoniji. Masakr je izveden kod sela Vejce, koje pripada Tetovu, a nalazi se samo tri kilometra od granice sa Kosovom. Šiptarski teroristi su iz zasede napali kolonu vojske i policije. Zverski su ubili, osakatili, pa spalili osmoricu specijalaca i teško ranili još šestoro. U vreme masakra DŽaferi je kao oficir makedonske armije komandovao jedinicom u tetovskoj kasarni. 

Ubrzo nakon pokolja je dezertirao, priključio se teroristima makedonske frakcije OVK - Oslobodilačke narodne armije (ONA), i dobio nadimak komandant Forina, po gostivarskom selu u kojem je rođen. Sumnja se da je upravo on Šiptarima odao položaj makedonske vojske i policije. Do danas niko nije odgovarao za masakr, niti je pokrenuta bilo kakva istraga u vezi s tim, a svi šiptarski teroristi abolirani su nakon Ohridskog sporazuma, kojim je rat završen.

Podsetimo, sporazum Skoplja i Atine, prema kojem bi bivša jugoslovenska republika trebalo da se zove Republika Severna Makedonija, usvojen je u Sobranju prošle nedelje, ali je Ivanov u utorak odbio da ga potpiše. Dokument će biti vraćen u parlament na novo izglasavanje, nakon čega je predsednik obavezan da ga prihvati. Ivanov, međutim, tvrdi da ga nikad neće potpisati jer je protivustavan.

Šamar iz EU Uslovni početak pregovora tek u junu 2019!

Evropska unija juče je lupila šamar Makedoniji, navodeći da će započeti pregovore o članstvu tek naredne godine u junu, ako ta zemlja ispuni nekoliko uslova. 

Makedoncima, kojima je Zaev obećao početak pregovora sa EU već početkom jula, ukoliko pristanu na promenu imena, sada je jasno da ih je premijer prevario.

Savet ministara EU odlučio je da otvori pristupne pregovore sa Makedonijom u zavisnosti od daljeg napretka koji Makedonija ostvari.

- Procena napretka će zavisiti od opipljivih i održivih rezultata posebno u oblastima reforme pravosuđa i proaktivnih istraga, procesuiranja i presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i predmete visokog profila, reforme bezbednosnih i obaveštajnih službi i javne administracije - naveo je Savet ministara EU.

Uprkos tome što je početak pregovora krajnje neizvestan, Zaev tvrdi da je postigao veliki uspeh.

- Lideri EU priznali su Republiku Makedoniju kao zemlju pozitivnih promena, dinamičnog procesa reformi, inkluzije i socijalnog dijaloga. To je zemlja koja rešava sporove sa susedima snažnom i dobronamernom političkom voljom i zemlja građana koji su pokazali da imaju jasnu viziju evropske budućnosti - naveo je Zaev.

Vučić: Pitanje imena je unutrašnje pitanje Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da naša zemlja podržava svaku vrstu dogovora Skoplja i Atine. On je, međutim, naglasio da Srbija mora da poštuje stavove i predsednika Makedonije Đorđa Ivanova i premijera Zorana Zaeva.

- Pitanje imena Makedonije je njihovo unutrašnje pitanje. Ne mešamo se u unutrašnje odnose i želimo da se stvari rešavaju mirno - naveo je Vučić.

Pročitajte OVDE kakvo je to pismo s Kosmeta Putinu izludelo režim.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Albanci čine 50% Makedonije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA