Najnovije

KUGA 21. VEKA: Sve znamo, ali nismo spremni! U mukama će umirati stotine miliona(VIDEO)

Svoju priču o eboli Ed Jong započeo je crticom iz grada Kikvita u zapadnom delu DR Konga, gde je obišao masovnu grobnicu u kojoj su sahranjene žrtve jedne od epidemija ebole.

Ebola (Foto: JuTjub)

Tela umrlih, njih nešto više od 200, naslagana su i zatrpana u tri grobnice svakoj širine pet i dužine oko 20 metara. "Pored njih veliki plavi znak objašnjava: 'U sećanje žrtvama ebole iz maja 1995.'", piše Jong.

Toga da je ebola nekada harala i Kikvitom danas se još malo ko seća pored toliko drugih, stalnih izbijanja smrtonosne bolesti širom Konga, pa i sveta. Emeri Mikolo, 55-godišnji stanovnik Konga, jedan je od onih koji je preživeo.

Ebola je ime dobila po obližnjoj reci. Nakon prve epidemije bolest je mirovala skoro 20 godina. A onda se 1995. opet pojavila u Kikvitu, 800 kilometara na jugozapad. Prva žrtva bio je 35-godišnji Gaspard Menga koji je radio u šumi oko grada na krčenju, usevima i proizvodnji drvenog uglja. U januaru te godine prijavio se u Opštu bolnicu u Kikvitu i ubrzo umro od onoga što su lekari mislili da je bakterijski uzrokovana dizenterija. Tek u maju, nakon što se epidemija zahuktala do nivoa katastrofe, nakon što su se bolnice ispunile kricima i povraćanjem, a grobovi se napunili mrtvima, i tek nakon što su opet uzeti uzorci krvi, postalo je svima jasno da se ebola vratila. Do tada je zaraženo 317 ljudi, a 245 ih je umrlo. Otada se ebola u Kongo vraćala još šest puta, poslednji put u martu 2018.

Ona se, zapravo, relativno teško prenosi, ali unatoč tome blokira zdravstveni sistem, uništava ekonomiju, širi strah i otkriva sva slaba mesta ljudske infratstrukture.

Kongo je jedna od zemalja s najvećim biodiverzititetom na svetu. Odavde je HIV krenuo u pandemiju. Ovde su majmunske boginje prešle na čovjeka, kao i Marburg virus, Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica, činkunkuja virus, žuta groznica. Od 1995. Kikvit je utrostručio stanovništvo, u naredne tri decenje predviđa se da će subsaharska Afrika stanovništvo udvostručiti, da će gradovi prodreti daleko u današnje džungle. Mase naivnih ljudi tako će doći u kontakt sa patogenima koji danas uglavnom miruju u životinjskim populacijama.

Naučnici procenjuju da ptice i sisari kriju između 631.000 i 827.000 nepoznatih virusa koji su u stanju da pređu na čoveka.

OVDE pogledajte šta pivo čini telu ako ga pijete svaki dan.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA