Najnovije

NEPRIKOSNOVENI VLADARI SVETA: Ovo su tri najstrašnija oružja iz ruskog arsenala zbog kojih drhti NATO (VIDEO)

Rusija iz godine u godinu sigurno ostvaruje ambiciozne planove na izvozu oružja, kombinujući dobar marketing i ponudu kvalitetne tehnike, a uz fleksibilnost, neće izgubiti svoje mesto na tržištu naoružanja.

Su-35S (Foto: Jutjub)

Podmornica "Borej"

Prva podmornica razreda ‘Borei’, nazvana "Vladimir Monomakh" prvi put je zaplovila morem u najvećem ruskom brodogradilištu Semaš blizu Severodvinska i tako započela seriju testova, koji će trajati sve dok ne postane potpuno funkcionalna i spremna za operacije.

Izgradnja te podmornice, treće u svojoj klasi, trajala je skoro šest godina i počela je 19.marta 2006. godine kada su ruski podmorničari slavili 100-tu godišnjicu postojanja podmorničke flote Rusije.

Karakteristike pomenute podmornice veoma su impresivne. Duga je 170 metara i široka 13,5 metara, može zaroniti 450 metara duboko ispod 14.720 tona vode.

Kreće se brzinom od 29 čvorova (54 kilometara na sat), a u njoj boravi 107 mornara, od toga 55 oficira.

Naoružana je sa 16 – 20 novih interkontinentalnih raketa ‘Bulava’ (NATO klasifikacija SS-NX-30) na čvrsto gorivo s više bojevih glava od 150 kilotona kilotona, koje mogu probiti bilo koji protivraketni štit, kao i sa šest torpednih cevi kalibra 533 mm.

Ova strateška podmornica može se pohvaliti i novom generacijom nuklearnog reaktora, koji joj omogućava da se zaroni u more i do 480 metara dubine.

S-400 „Trijumf“

Ugledni časopis “Nacionalni interes” nazvao je ruski S-400 "Trijumf" oružjem koje menja "pravila igre".

Kao što je navedeno u članku, “S-400” nadmašuje zapadne pandane na nekoliko načina.

Prvo, ruski model može pokrenuti nekoliko protivavionskih vođenih raketa različitih raspona odjednom. Konkretno, autor nabraja četiri takve rakete, čiji raspon dostigne 40, 120, 250 i 400 kilometara.
Američki "Patriot" sposoban je da pokrene projektile sa rasponom leta od samo 96 kilometara.

Drugo, “Nacionalni interes” primećuje odlične performanse jedne od zenitnih raketa (9M96E2 sa opsegom od 120 kilometara), koju može pokrenuti S-400. Publikacija piše da takav projektil ne samo leti brzinom od pet kilometara u sekundi, već je sposobna i da puca na ciljeve koji leti na visini do pet metara iznad zemlje.

Kao što je rekao jedan od vodećih vojnih stručnjaka Karlo Kop, S-400 može biti opremljen posebnim radarima dizajniranim za pobedu modernih aviona tipa F-22 i F-35.

Lovac Su-35S

Avion Su-35S pripada „4++ generaciji“. To znači da ispunjava većinu uslova za 5. generaciju aviona, sa izuzetkom tehnologije smanjene vidljivosti i aktivne fazne antenske rešetke (AFAR).

Borac je opremljen raketama sa navođenjem, bombama i artiljerijskim naoružanjem i može da leti u bilo koje doba dana, bez obzira na vremenske uslove.

Ovaj ruski lovac prevazilazi zapadne modele po brzini i razmerama.

Rusija aneksira Azovsko more? Nova 42 plovila RF kontrolišu sav pomorski saobraćaj, više OVDE.

Izvor: Pravda/rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA