Najnovije

TIHOMIROV: O „dokazima“ da su Srbi i Rusi daleki potomci Vinčanske civilizacije

Pobornici alternativne istorije, zaneti stvaranjem činjenične osnove za koncept tumačenja istorije u skladu sa idejom Vinčanske civilizacije, odbacuju ulogu ćirilo-metodijevskog nasleđa i ulogu pravoslavne kulture kao najvažnijih faktora u etnogenezi srpskog i ruskog naroda.

Vinča (Foto: Pravda)

Piše: Pavel Tihomirov

Trojanski konji „fomenkovščine“[1]

Manifestacije koje su se krajem maja održavale u čast svete ravnoapostolne braće Kirila i Metodija i njihovog duhovnog nasleđa, organizovane su manje ili više svečano u mnogim zemljama koje naseljavaju narodi čiji je identitet povezan kako sa slovenstvom, tako i sa kulturom koja je formirana na pravoslavnoj veri i ćiriličnoj pismenosti.

Dani slovenske kulture i pismenosti bili su obeleženi i na Moskovskom pedagoškom državnom univerzitetu. U okviru ovih aktivnosti, a zahvaljujući naporima doktora filosofskih nauka Svetlane Igorevne Skorohodove, održan je međunarodni naučni skup „Srpsko-rusko prijateljstvo: između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka i danas“.

Programom seminara je, pored ostalog, bilo predviđeno i istupanje doktora pravnih nauka, Božidara Mitrovića, koji je u svom referatu izložio, možemo reći, alternativni pogled na ocenu faktora koji su uticali na formiranje pravoslavne slovenske kulture.

Shodno teoriji, čiji je apologeta Mitrović, savremeni Srbi i Rusi su daleki potomci jedinstvene Vinčanske civilizacije, koja je navodno postojala još pre šest hiljada godina.

Profesor Mitrović je svoje izlaganje ilustrovao reprodukcijama artefakata koji sadrže natpise sastavljene od runa, koje je predstavio kao pisane spomenike na „azbuci“. Apologeta ideje o Vinčanskoj civilizaciji, Radivoje Pešić, uporedio je vinčansku azbuku sa etrurskim pismom i sa savremenom azbukom i tom prilikom je utvrdio da se radi o jedinstvenom alfabetu.

Izdanja na temu Vinčanske civilizacije su vrlo popularna kod srpskih patriota, pa otuda oni koji se bave sadašnjim stanjem srpske nacionalne svesti ne mogu da zaobiđu ovaj fenomen.

Ne želimo da se sporimo sa arheolozima, ali ćemo skrenuti pažnju na to da entuzijasti alternativne istorije, mada možda i sami to ne žele, potpomažu rušenju temeljnih osnova na kojima je izgrađeno zdanje slovenske pravoslavne civilizacije.

Reč je o tome da pobornici alternativne istorije, zaneti stvaranjem činjenične osnove za koncept tumačenja istorije koji je u skladu sa idejom Vinčanske civilizacije, odbacuju ulogu ćirilo-metodijevskog nasleđa i ulogu pravoslavne kulture kao najvažnijih faktora u etnogenezi srpskog i ruskog naroda, da bi se sve svelo na istorijski uslovljenu formu paganskog poklonjenja Suncu.

Već smo pomenuli da se runska azbuka predstavlja kao pismo Vinčanske kulture, dok se ćirilica doživljava sa neskrivenim animozitetom i određuje se kao nešto što su stvorili rimokatolici.

Može biti da je ovakvo rezonovanje svojstveno latinofobiji pravoslavnih Srba, međutim mi tu vidimo samo antihrišćanstvo koje je zamaskirano antilatinstvom.

Pobornici ovakvog gledišta pravoslavnu veru predstavljaju kao nekakvo „drevno tajno znanje“. Sledstveno, naivne srpske patriote koje su se povele za profesorima koji raskidaju sa „šablonskim gledištima“ odbacuju ne samo ravnoapostolne prosvetitelje, već i Samog Spasitelja.

I sama Svetlana Igorevna Skorohodova, koja je organizovala javno istupanje jednog od najenergičnijih i najdoslednijih propagatora Vinčanske civilizacije, otvoreno je upozorila da se opasnost od rušenja osnova pravoslavno slovenske civilizacije sastoji i u prihvatanju koncepcija koje sadrže ideje koje zagrevaju duše naivnih patriota.

P. S.

Profesor Božidar Mitrović, kao ozbiljan pravnik i iskusni borac, nije mogao u javnoj debati da ne pokaže svoje kvalitete. Međutim, na rastanku je obećao da će – ukoliko na vlast dođu njegovi istomišljenici – odmah biti postavljeno pitanje o donošenju zakona o krivičnoj odgovornosti za negiranje osnovnih postulata ideologije Vinčanske civilizacije.

Pavel Tihomirov je pomoćnik glavnog urednika „Ruske narodne linije“.

[1] Prim. ZČ: „Fomenkovščina“ ili „Nova hronologija“ naziv za ateističku sektu koju su formirali sledbenici matematičara Anatolija Fomenka, tvrdeći da je Sveto Pismo i sva istorije pre 17. veka fasifikovana.

Pročitajte OVDE zašto je ćirilica najprogonjenije pismo u svetu.

Izvor: Stanje stvari

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sveti Kirilo i Metodije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA