Najnovije

NEVEROVATNO! Britanska karljica odlikovala prostitutku ordenom za zasluge (FOTO)

Kejtrin Hejli, koja je pomogla u dekriminalizaciji prostitucije, odlikovana je ordenom za zasluge, za rad na pravima seksualnih radnika.

Prostitucija (foto: jutjub)

Policija Novog Zelanda uhapsila Hejlijevu nakon upada u Velington bordel u kojem je radila 1980-ih godina. Teško je zamisliti da bi jednog dana mogla da dobije odlikovanje od britanske kraljice za zasluge u industriji.

- Nikada nam ne bi palo na pemat. Do pre nekoliko nedelja nikada na tako nešto nisam ni pomislila - rekla je.

Godinama je vodila kampanju sa svojim kolegama iz seksualne industrije protiv stigmi, dok se zalagala za veća prava i priznanja posla. U ponedeljak, Hejli je konačno odlikovana za zasluge.

- Bila sam vrlo uplašena i bilo mi je teško da poverujem. Gledala sam okolo i videla puno ljudi koje poštujem, i shvatila gde se uklapam u društvo. Nikada nisma mislila da je ovo moguće - rekla je.

Hejli je 1986. godine pomogla osnivanje Novozelandskog društva prostitucije, organizacije koja je podržavala prava seksualnih radnika.

- Tada se sećam čitanja priča koje su govorile o nama, ali novinari nikada nisu razgovarali sa nama. Bilo je to nepoštovanje - rekla je.

Sada se situacija promenila. Pomogla je izradi Zakona uz političare koji je dekriminalizovao ovaj posao i zaštitio prava seksualnih radnika. Hejli je bila prisutna i 2003. godine kada je zakon usvojen u parlamentu, jednoglasno.

- Drugačije je razmišljati o tome danas, kada sedimo za stolom jednako sa policijom i planiramo kako da učinimo seksualne radnije bezbednijim, i dozvolimo im da prijave seksualno nasilje - kaže Hejli.

Inicijalno, razlog za formiranje kolektiva bila je prevencija HIV-a.

OVDE pogledajte zašto je poslanik SNS podneo ostavku.

Izvor: Blic/Gardijan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

javna kuća u Kelnu srpski prevod

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA