Najnovije

Belorusija napušta obračun u dolarima i pridružuje se rusko-kineskom valutnom sistemu

Belorusija je postala prva istočnoevropska zemlja koja je odbacila dolar i udružila snage sa Rusijom i Kinom u korišćenj valutnog sistema koji je 100 odsto podržan zlatom.

Lukašenko (Foto: RIA)

Premijer Belorusije, Andrej Kobjakov, najavio je prelazak sa američkog dolara tokom sednice Saveta ministara Unije države Rusije i Belorusije.

“Bilo bi sjajno ako bi čitav trgovinski promet, kao i formiranje cena, bio određen u nacionalnim valutama,“ rekao je Kobjakov.

Ranije ove godine, Rusija i Kina su objavile planove za stvaranje valutnog sistema podržanog zlatom kako bi zamenili američki dolar, u nastojanju da spreče američku i zapadnu valutnu nadmoć.

Kobjakov je takođe rekao da povećanje trgovinskog prometa na 40 milijardi dolara treba postaviti kao strateški zadatak za susedne države.

“Pozitivni trendovi ka obnovi ekonomskog rasta u našim zemljama su bili osigurani 2017. godine i odrazili su se u rezultatima bilateralne trgovine. U 2017. godini je trgovina između Belorusije i Rusije porasla za 23,5 odsto, na 32,4 milijarde dolara,“ rekao je on.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je napomenuo da se značajan procenat uzajamnih nagodbi između ovih zemalja trenutno odvija u ruskoj nacionalnoj valuti.

“Prošle godine, strane su zaključile oko 83 odsto uzajamnih trgovinskih poslova u rubljama,“ rekao je Medvedev. “To odražava potpuno poverenje u rusku nacionalnu valutu i, što je najvažnije – smanjuje zavisnost od spoljnih faktora.“

Ruski premijer je naglasio neophodnost eliminisanja prepreka za zajednički pristup robi i uslugama, kao i povećanje udela visokotehnoloških proizvoda i izvozno orijentisanih dobara. Medvedev je takođe rekao da ove zemlje planiraju da razgovaraju o pitanju zajedničke saobraćajne infrastrukture.

Da li Putin drži oblake nad Srbijom pročitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Testiranje snajperske puške Putinovog obezbeđenja

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA