Najnovije

SRBIJA ZATVORILA AMBASADU U UKRAJINI: Oglasilo se ministarstvo

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini privremeno je zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva posao će nastaviti da obavlja iz Beograda, saopštilo je 3. marta Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

Kijev (Foto: MSP Ukrajine)

Ministarstvo je navelo da je Ukrajinu napustilo troje diplomata i jedan službenik ambasade i da su se oni bezbedno evakuisali.

Kako se navodi, to je učinjeno iz razloga zaštite bezbednosti osoblja, koje će u Beogradu ostati do sticanja uslova za povratak u Ukrajinu.

Dodaje se da su državljanima Srbije sada na raspolaganju srpske ambasade u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom. Saopšteno je da se državljani Srbije koji se nalaze u Ukrajini za pomoć mogu obratiti na telefone 00381113068888 i 00381113068884 i i-mejl adresu consul@mfa.rs.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podsetilo je da je februara preporučilo građanima Srbije koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države, a da je onima koji su nameravali da putuju u Ukrajinu preporučeno da odlože putovanje.

Srbija je 2. marta glasala za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Srbija je nakon ulaska ruske vojske u Ukrajinu 24. februara podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

Izvor: RSE/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA