Najnovije

Albanci spremaju novu pobunu na jugu Srbije

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe spremaju pobunu na jugu Srbije. Predstavnici tamošnjih Albanaca najavili su okupljanje i usvajanje deklaracije kojom će tražiti da ih zastupaju Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

Šiptari (Foto: Pravda)

Poredeći svoju poziciju sa statusom koji imaju Srbi na Kosmetu, očigledno je da je namera Albanca sa juga da izazovu pobunu na jugu Srbije, ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa poručio je da status Albanaca sa juga Srbije "treba da se reši u Briselu" i da će za deklaraciju glasati svi predstavnici albanske manjine u subotu 14. jula.

- Tražimo da se reši pitanje ekonomskog razvoja, obrazovanja, ne možemo nigde da podignemo našu nacionalnu zastavu... Želimo da se pitanje reši na miran način, ne mora sve da se rešava krvoprolićem - rekao je Mustafa i dodao da i njihov problem "treba da se reši dogovorom dveju država, Srbije i Kosova" te upozorava da ih iz Beograda "gaze čizmom".

Priština bi da sve Albance na tom području stavi u ulogu talaca svojih političkih igara.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da Priština već godinama pokušava da izvrši internacionalizaciju takozvanog albanskog pitanja.

- Žele da sve Albance na tom području stave u ulogu talaca političkih igara Prištine i da ih upotrebe za pritisak na Srbiju u fazi kada bi možda moglo da se započne rešavanje konačnog statusa Kosmeta. Jedina prava adresa za rešavanje statusa svake nacionalne manjine je Vlada Srbije - poručuje Drecun.

Primetna je sinhronizacija albanskih ekstremista na jugu Srbije i vlasti u Prištini, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Rade na tome da isprovociraju političke tenzije sa mogućim incidentima i da se dijalog nasilno prekine.

- U situaciji kada su nepovoljne okolnosti za Albance, jer neće da sprovedu ZSO, rade na tome da isprovociraju političke tenzije sa mogućim incidentima i da se dijalog nasilno prekine - zaključuje Milivojević.

Dačić: Idem na put, nek Pacoli razmišlja!

Priština bi trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije jer Albanci na KiM nisu više u prilici da prete bilo kome, posebno ne Srbima, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ističe da tokom dana ide na put, ali nije otkrio detalje.

- Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja - rekao je Dačić te dodao da ne misli da će Kosovo biti tema sastanka Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Pročitajte OVDE Lideri NATO pozdravljaju kontinuirani napredak u igradnji partnerstva NATO i Srbije.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA