Najnovije

PUTIN SPREMAN ZA PROBOJ KROZ LEDENI VRH SVETA: Rusija u superbazu na Arktiku šalje moćno oružje kome ni debeli minus ne može ništa! (VIDEO)

Topljenje leda na Arktiku, zbog globalnog zagrevanja, otvara nove trgovačke rute između Evrope i Azije. Sada praktično svaki brod između Evrope i Azije ide kroz Suecki kanal, pa Crvenim morem i morima oko Roga Afrike (Somalijsko poluostrvo) koaj su krcata gusarima.

Putin (Foto: RIA)

Međutim, otapanjem leda biće otvoren direktan put uz rusku obalu zbog čega će taj deo sveta postati još zanimljiviji i važniji.

Vladimir Putin koji je svestan toga već je formirao vojne baze i vojne oblasti zadužene za kontrolu zaleđenog severa. Rusija je rasporedila 28 brodova i 42 podmornice, i dve jedinice kopnene vojske posebno opremljene za ratovanje u ekstremnim zimskim uslovima.

U sklopu opreme 80. motorizovane brigade je i helikopter Mi-8AMTSh-VA. Reč je o posebnoj varijanti helikoptera Mi-8 namenjenoj za delovanje po Arktiku.

On je opremljen sa električnim grejačima motora i teflonskim crevima za ulje, gorivo i hidrauliku. Sve to omogućuje helikopteru da deluje na čak -60 stepeni Celzijusa. Za prevoz vojnika i opreme po kopnu zadužen je nedavno predstavljeni GAZ-3344-20 koji može da ide čak i po vodi. Prevozi 12 vojnika pod punom opremom ili oko tri tone tereta, a maksimalni domet mu je oko 450 kilometara.

Druga jedinica, 200. samostalna motorizovana brigada, je elitna jedinica opremljena tenkovima, višecevnim bacačima raketa, haubicama i sistemom protivvazdušne odbrane.

U okviru nje su i tenkovi T-80 koji su preuređeni za arktičko ratovanje. Rusi imaju gotovo 5.000 tenkova tipa T-80. Ono što ga izdvaja je da koristi turbinu kao motor, a uobičajeno je da tenkovi koriste dizel motore.

To znači da T-80 može u roku od jedne minute da krene sa mesta u zimskim uslovima, dok dizel tenkovima treba i do 45 minuta.

Važno je spomenuti da postoji samo još jedan tenk koji koristi turbinske motore i to je američki M1 Abrams, ali oni imaju ogromnih problema sa filterima vazduha i relativno često moraju na servisiranje.

Drugi nedostatak je što turbine ispuštaju ogromne količine vrelog vazduha što znači da su, kad se gledaju termalnom opremom, "vidljivi iz svemira", a pešadija ne može da prati tenkove zbog opasnosti od opekotina. Kako bilo da bilo, Putin je još jednom pokazao da predviđa unapred i sopstvene i protivnikove slabosti.

Sirijska PVO odbila novi nalet izraelske avijacije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Express.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA