Najnovije

UPRKOS AMERIČKIM PRETNJAMA: Indija – kupujemo ruske S-400

Uprkos snažnom pritisku i pretnji finansijskim sankcijama koji stižu iz Vašingtona, ministarka odbrane Indije Nirmala Sidaraman je rekla kako zemlja neće odustati od kupovine sistema protivvazdušne odbrane S-400 i kako NJu Delhi nije vezan unutrašnjim zakonima Sjedinjenih Država.

S 400 (foto: RIA)

Sidaraman je rekla da je posao od 5,5 milijardi dolara gotovo dostigao završnu fazu i dodala kako su SAD upozorene da Indija ima trajni odnos s Rusijom, a pregovori o sporazumu traju već godinama.

“Zakon o suzdržavanju neprijatelja sankcijama (CAATSA) nije zakon Ujedinjenih nacija, već američki zakon. Mi godinama pregovaramo o sistemima S-400, ne samo danas”, rekla je ministarka odbrane Indije u svom jučerašnjem obraćanju medijima u NJu Delhiju.

Dodala je kako Sjedinjene Države trebaju znati kako nema tehničkih pitanja zbog kojih bi trebale biti zabrinute zbog kupovine ovih sistema.

Nirmala Sidaraman je također naglasila kako sporazum o razmeni informacija COMCASA, koji je u fazi pregovora sa Sjedinjenim Državama, nikako ne može biti potpisan pre nego se održe pregovori s Vašingtonom u formatu “2 + 2”, tj. na proširenim razgovorima između ministara spoljnih poslova i odbrane dveju zemalja.

Indija je od američke strane takođe zatražila obvezujuća jamstva u Sporazumu o kompatibilnosti i sigurnosti u vezi komunikacija (COMCASA), kako bi se osiguralo da komunikacijska oprema koja ovim sporazumom bude dostupna Indiji uvek bude u funkciji.

“Mislim da uopšte nismo stigli do usuglašavanja konačnih stavova o ovom pitanju”, rekla je Sidaraman.

U retkim službenim komentarima o pretnji sankcijama američke strane, indijska ministarka je rekla kako finansijske sankcije od strane Vašingtona ranije već pogodile trgovinu oružjem Indije i Rusije, te da su uplate za oružje i opremu vrednu više od 2 milijarde dolara ostale u bankama, nakon što su iste, zbog straha od kazni, odbile prebaciti novac u Moskvu. Međutim, naglasila je i kako SAD moraju znati da veze Indije s Rusijom traju desetlećima i da je NJu Delhi na zakon CAATSA gleda kao na čisto unutrašnje američko pitanje.

“Postoje neka nagađanja da su se pregovori u formatu “2 + 2″ odgodili zbog trgovine ili drugih pitanja. To nije istina i odgođeni su zato što su se američki zvaničnici bavili razgovorima Sjevernom Korejom”, rekla je ministarka.

Iako nije komentirisala hoće li se konačni sporazum o isporukama sistema S-400 potpisati tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina u oktobru, ministrica je kazala kako bi od potpisa do isporuke svih sistema moglo proći do četiri godine. sistem S-400 Indija smatra važnim za protivvazdušnu odbranu zemlje, najviše zbog rastuće vojne moći Pakistana i Kine.

OVDE pogledajte uznemirujući video, kako je izraelski snajper ubio palestinskog dečaka.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sistem S 400 u akciji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA