Najnovije

"Tramp će nagovarati Putina da Rusija postane partner SAD"

Dnevni red samita NATO u Briselu nije bio privlačan, pre je zvučao dosadno: „ruska pretnja“, „ruska pretnja“, finansiranje alijanse i problem Severnog toka-2.

Tramp i Putin (Foto: RIA)

Piše: Eduard Limonov

Ali, povodom te „dosade“ došlo je do tuče u složnom severnoatlantskom taboru. Uzročnik je bila zloba Sjedinjenih Država protiv Evrope.

Sve je počelo na G7. Svi se još sećamo one neme scene: predsednika SAD kako sedi sa izgledom Master of the Universe i šefova država i vlada vazalnih država koji mu `vise nad glavom`.

Ti `vazali` su bili u različitim – šok-raspoloženjima:  Merkelova je bila besna, Makron je izgledao kao neko ko ne veruje vlastitim ušima, kanadski lider je bio flegmatičan, a japanski premijer okamenjen u užasu..

Tramp ih napustio kao što čep izleće iz boce sa šampanjcem.

Izgleda, da mu je tada konačno sazreo plan raskida sa Evropom...

Dodatno ga je razljutilo što ga je 11. juna u Briselu na aerodromu sačekao samo jedan svakakav-nikakav funkcioner Ministarstva spoljnih poslova Belgije. Zato što su svi ostali – i kralj Filip sa ženom, i šef diplomatije Didije Rejnders - u to vreme bili u Rusiji na utakmici Francuska-Belgija, a premijer Šarl Mišel demonstrativno otišao u posetu gradiću Bren-le-Kont gde je takođe gledao tu utakmicu.

Tramp je ovakav ne-prijateljski doček doživeo kao uvredu i – dobro je sve shvatio.

To je bio šamar Evrope američkom predsedniku. Revanš – kamerama sačuvan zauvek – za onu scenu sa G7.

Zato se gnevni Tramp 11. jula u Briselu obrušio na Merkelovu, optuživši je da je nemačku pretvortila u „taoca Rusije“, imajući u vidu da kupuje jeftini ruski gas i učestvuje u obezbeđivanju projekta gasovoda Severni tok-2.

Setite se kako se upravo Merkelova bila nad njim nadnela? Time joj je vratio milo za drago.

 Tramp je svoje nedzaovoljstvo preko Tvitera formulisao ovako:

„Sjedinjene Države troše na izdržavanje NATO previše. Granice Evrope su loše. Gasovodni dolari koji teku u Rusiju su neprihvatljivi“.

Merkelova je na to promrmljala da je Nemačka nezavisna zemlja, ali je Tramp na to mahnuo rukom.

Samo pet država članica izdvaja za alijansu predviđenih 2 odsto svog BDP. To su: SAD, Grčka, Velika Britanija, Estonija i Poljska. Među njima, dakle, nema Nemačke.

Gnevni Tramp iz rukava je izvukao unapred pripremljeni adut. Na vanrednom savetovanju unutar samita pripretio je da će SAD istupiti iz NATO ako zemlje članice ne povećaju vojne izdatke do 4 odsto svog BDP.

Zamislite: do 4 odsto!

To je preterani zahtev koji je nemoguće realizovati. Većina članica ne izdvaja ni dva odsto. Stoga se može zaključiti da je Tramp zaista naumio da izvede SAD iz zapadne vojne alijanse.

U to sam uveren.

Prisetimo se kako je kao predsednički kandidat govorio o `beskorisnosti` i `zastarelosti` NATO.

A na samitu G7 se uverio da su američki vazali – neposlušni.

Odlučivši da se od njih odvoji – kao od assets, kao od onih koji ne donose prihode već samo rashode - biznismen Tramp je već naumio i kime da zameni neposlušne evropske partnere.

Rusijom.

Treba imati u vidu da Tramp živi u vaseljeni velikih sila. Za njega svet i planeta nisu Poljska, Nemačka, Grčka i Estonija. Čak ni Velika Britanija. Svet su za njega Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

U toj kategoriji je bila i EU, ali je bankrotirala.

Evo Trampove izjave koja potvrđuje moje poimanje njegovog držanja:

"Čeka me poseta Velikoj Britaniji u kojoj valada nered. Čeka me i susret sa Putinom koji se – ko bi to mogao da pomisli! – može pokazati najmirnijim".

O Putinu je inače rekao: „Ja sa njim imam dobre odnose. Ali, on je moj suparnik. On predstavlja Rusiju, a ja predstavljam Sjedinjene Države. To je suparništvo, a ne pitanje prijateljstva ili neprijateljstva. Nadam se da će on nekada postati moj prijatelj. To je moguće“.

Evo, on Putina vidi kao svog prijatelja. Od momenta kada je počeo da zadrto ljuti Evropljane  mogućim priznanjem Krima kao dela Rusije. Setite se ovih njegovih reči: „Krim je ruski. A čiji i može da bude ako tamo ljudi govore na ruskom?“.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas poručio je Trampu: „Mi nismo ničiji talac – ni Rusije, ni SAD!“.

Glavne partije u novoj vladi Italije – Liga i Pet zvezdica – pretile su da će svoju zemlju izvesti iz NATO još pre Trampove pretnje da će to učiniti SAD...

Verujem da će Tramp 16. jula u Helsinkiju nagovarati Putina da Rusija ostane partner SAD.

Ne bojim se da u ovome i pogrešim.

SAD pripremaju moćnog konkurenta ruskoj artiljeriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prvi sastanak Putina i Trampa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA