Najnovije

Poziv na saborno moljenje za Srbiju

Nema se više kud. Uzimaju nam zemlju, deo po deo, uzimaju nam dušu, smeju nam se u lice i raduju se našoj nesreći. Srbija je na ivici propasti, srpski narod se gasi i nestaje. Uniženi smo, satrveni, obuzeti beznađem. A u svima nama tuga i bol zbog bezizlaza u kojem se nalazimo. Mereno ljudskim i ovozemaljskim merilima, nema nam pomoći. To nam mnogi žele, a i mi smo se sa tom mišlju svikli.

Freska iz manastira Vavedenje (Foto: Pravda)

Piše: Svetosavlje.org

Može li, ipak, biti drugačije? Verujemo da može: ako sav bol i jad koji osećamo i sa kojim ne znamo šta bismo, ako ga pretočimo u pokajanje i molitvu ka Gospodu, ako od NJega zaištemo spasenje – dobićemo ga. Jer Hristos nam dovikuje: „Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se. Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se.“ I uverava nas: „Zaista vam kažem, ako se dvoje od vas slože na zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, daće im Otac moj koji je na nebesima. Jer gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onde sam i Ja među njima.“ A to je i iskustvo Crkve, koju nam potvrđuju i mnogi sveti kroz istoriju. Evo reči dvojice velikih ruskih svetitelja 20. veka, koji svedoče o snazi saborne molitve. Sveti Jovan Kronštatski: „Crkva, kada se zajedno moli, jeste velika sila Božja, koja pobeđuje pukove demonske i može od Gospoda isprositi svaki dar savršeni, svaku pomoć, svako zastupništvo, izbavljenje, spasenje. Od naših pojedinačnih molitava, kojima se mi molimo samo za sebe, Gospod više voli i sluša one molitve koje proiznosimo zajedno, svi za sve.“ Sveti Serafim Viricki: „Ako bi makar i na kratko, ali u isto vreme, zajedno, svi ruski ljudi pali na kolena i iz dubine duše zavapili ka Gospodu i Majci Božjoj za spasenje otadžbine od satanskog ropstva, Gospod bi pokazao čudo svoga izbavljenja i razvejao bi satanski mrak koji je pritisnuo Rusiju i naš narod.“

Obratimo se zato i mi Gospodu s verom, nadom i ljubavlju, u pokajanju, eda bi se Srbija i srpski narod izbavili od zala koja nam u raznim oblicima kobno prete, a najkobnije na Kosovu i Metohiji. Budimo tvrdo uvereni da Bog hoće i može da nam pomogne, ali mora imati kome: moramo i mi to želeti svim srcem i biti uporni i istrajni u moljenju. Ako se budemo molili tek reda radi, da „ispunimo obavezu“, neće nas Gospod uslišiti. Ako se, pak, budemo molili iz dubine duše, s puno ljubavi i žarkom željom, kao što se moli majka pored postelje svog na smrt bolesnog deteta – dobićemo pomoć i izbavljenje. To je stav, to je odlučnost, to je žrtva koju od nas očekuje Gospod i svi naši preci. Oni sveti preci koji su bili spremni da za svoju otadžbinu i svoj rod žrtvuju sve, uključujući i život. Budimo bar donekle nalik njima.

Pozivamo vas, draga braćo i sestre, da svakog dana, svi zajedno, svako u svom domu, čitamo „Molitveno pravilo za spas srpskog naroda“:

https://svetosavlje.org/molitveno-pravilo-za-spas-srpskog-naroda-osobito-na-kosovu-i-metohiji/

Ovo Pravilo ćemo čitati u dva termina: u 7 sati ujutru i u 21 sat uveče po srpskom vremenu, a svako će se pridružiti kad bude mogao – ili u oba termina ili samo u jednom od njih.

Kao što piše i na kraju tog Pravila, ko ima još snage i volje, a verujemo da će takvih biti ne malo, može da nastavi da se moli i na drugi način, možda najlakše na brojanice: „Gospode (ili Presveta Bogorodice), spasi srpski narod i srpske zemlje od svakog zla.“

Napominjemo da cilj ovog molitvenog sabiranja nije da se njime zamene ili isključe hramovna bogosluženja i molitvoslovlja (molebani i akatisti), već je to posledica trenutne molitvene utihnulosti u našoj Crkvi, s jedne strane, i ogromne potrebe da svi zajedno zavapimo pred Gospodom za naše spasenje. Ne sumnjamo da će sveštenonačalije naše Crkve naći prikladan bogoslužbeno-molitveni okvir kojim će odgovoriti na dvig naroda Božjeg i povesti ga u duhovni boj do pobede nad vidljivim i nevidljivim neprijateljima.

Gospode, pomiluj i spasi Srbiju i srpski narod molitvama Presvete Bogorodice, svetoga Save i svih svetih u rodu srpskom prosijavših. Amin.

Izvor: Svetosavlje.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA