Najnovije

HOĆE LI DOSOVSKE LOPOVE STIĆI PRAVDA? Za krađe 5. Oktobra podneta krivična prijava

Skupština Srbije podnela je Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog krađe slika, skulptura i mobilijara iz zdanja u noći petooktobarskih promena, saznaju "Novosti".

Zapaljena Skupština 5. Oktobra (foto: Jutjub)

Ovaj potez zapravo je poslednji pokušaj da se vrati barem deo od 55 slika, ali i na desetine komada nameštaja, koliko od 5. oktobra 2000. nedostaje iz bogate skupštinske riznice, kao i da se odgovorni za pljačku privedu pravdi. Predsednica Skupštine Maja Gojković kaže da je podnošenje prijave njena građanska i nacionalna dužnost:

- U pitanju su značajna umetnička dela koja pripadaju građanima i moraju biti pronađena i vraćena.

Za krađu u zakonodavnom domu dosad niko nije odgovarao. U parlament su tokom juna vraćene tri fotelje. Komadi nameštaja pronađeni su tokom jedne policijske racije u Kaluđerici, na sajtu "Kupujem - prodajem", ali i u Sokobanji.

Ipak, ovo je samo delić onoga što nedostaje iz parlamentarne postavke, koja je pre petooktobarskog prevrata brojala 156 umetničkih dela. Nedostaju slike "Konji" i "Glava muškarca" Petra Lubarde, "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve, "Dubrovnik" Peđe Milosavljevića, "Katedrala u Dubrovniku" Petra Dobrovića, "Kuća u vinogradu" Milana Konjovića, "Budva" Marka Čelebonovića, "Predeo" Zore Petrović... Fale i dela Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojičić, Boška Karanovića, Zlatka Price... Podaci o svim slikama za kojima se traga nalaze se na sajtu MUP-a.

Među ukradenim predmetima je i kljova koju je predsedniku parlamenta SFRJ svojevremeno poklonio prvi čovek Skupštine Nigerije. Bile su u paru, ali je jedna vraćena. Neko ju je ostavio tokom noći, a zaposleni su je ujutru, kada su došli na posao, pronašli. I dalje se traga za skulpturom žene, rađene u gipsu, vajara Vanje Raduša.

Neka dela je pronašla policija, ali ima i onih koji su vratili petooktobarske "trofeje". Dosad je vraćeno 35 slika.

Protokol na buvljaku

U plamenu 5. oktobra nestala je i knjiga "Protokol Svetoandrejske skupštine". Posle nekoliko dana ovo delo neprocenjive vrednosti, koje čuva zapise sa događaja iz 1858, pronašla je Milena Nikolić, nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL-a. Kupila ga je na buvljaku za 30 dinara i vratila u skupštinsku biblioteku.

OVDE pogledajte kako vlast u Srbiji otima decu od roditelja i daje strancima na usvajanje.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Upad rulje u Skupštinu 5. Oktobra 2000. 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA