Najnovije

ODGOVOR TURSKE AMERICI: Nismo ludi da umesto S400 kupimo "Patriot"

Turci brutalno odgovorili na predlog Amerike da odustanu od kupovine S400 i umesto toga kupe američki "Patriot".

S400 u akciji (foto: MoD RF)

Turski mediji javljaju kako je Amerika iznela "nepristojnu ponudu" Turskoj da umesto ruskog PVO sistema S400 kupe njihov "Patriot". 

Turci su ponudu odbili uz obrazloženje da je ruski S400 baš ono što im treba i da američki "Patriot" ne zadovoljava njihove potrebe. 

Izvori utvrde da su Amerikanci bili iznenađeni kada im je neimenovani turski general, bez imalo uvijanja, u razgovoru rekao kako nisu ludi da kupe "Patriot" koji je zastareo sistem koji se pokazao u mnogim situacijama loše, a kao primer naveo činjenicu da u raketnim napadima Huta na Saudijsku Arabiju nije uspeo da presretne i obori ni zastarele "Skad" rakete.  

Zvanično se oglasio i član vladajuće stranke turske u parlamentu, član komisije parlamenta za spoljnu politiku i član parlamentarne skupštine NATO, Berat Konkar. 

U svojoj izjavi medijima je rekao: "Bez obzira na naše konstantne izjave da ne menjamo stav o kupovini S400 američka strana je nastavila da insistira da razgovaramo o tome, što je, da budem iskren, teško objasniti. Pitanje kupovine S400 je završeno i mi smo objasnili situaciju našim partnerima iz NATO i Amerike na najjasniji mogući način na najvišem nivou. Situaciju su objašnjavali predsednik, ministar spoljnih poslova i najviši vojni oficiri." 

"Mi smo im uporno ponavljali da sve što radimo radimo u okvirima međunarodnih normi i da je kupovina tog S400 neophodna da osiguramo nacionalnu bezbednosti. Sa druge strane, predstavnici Amerike su pitanju prišli izuzetno samoživo i gledajući lični interes, a predlog koji nam je iznela pomoćnica državnog sekretara za vojna pitanja Tina Kajdanov, da kupimo američki "Patriot" umesto ruskog S400, najbolje dokazuje ovu moju tvrdnju.", dodao je on. 

Zvanična Ankara stoji na stanovištu da neće popustiti pod pritiscima i da će sigurno kupiti ruski sistem S400. 

Na pretnje Amerike da im neće isporučiti borbene avione F35, ako kupe ruski PVO sistem S400, Turci su odgovorili, poluzvaničnim kanalima da će, u tom slučaju, da kupe od Rusa i avione Su57 koji ni malo ne zaostaju za američkim, a više su nego duplo jeftiniji. 

Cela situacija je veliko poniženje za Ameriku i njemu vojnu industriju. 

OVDE pogledajte kako srpska država otima decu roditeljima i daje strancima na usvajanje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

S400 u akciji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA