Najnovije

PUTINOV ČOVEK ZA POKORAVANJE BALKANA: Nastavlja se antiruska kampanja Zapada! 

Zapad je u saradnji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim direktno optužio jednog čoveka da ga je ruski predsednik Vladimir Putin poslao na Balkan sa zadatkom da tu teritoriju Starog kontinenta zadrži u zoni uticaja Moskve i po svaku cenu zaustavi ulazak Makedonije, ali i Srbije i BiH u NATO.

Aleksis Cipras i Zoran Zaev (Foto: Jutjub)

Reč je o ruskom tajkunu Ivanu Ignjatijeviču Savidisu (59), Putinovom saradniku sa kojim je on u maju 2016. čak posetio i Svetu Goru, a za kog Zaev tvrdi da je navijačima makedonskog Vardara nedavno platio 300.000 evra kako bi izazvali nerede u Skoplju. 

Ti neredi su, kako tvrdi Zaev, bili deo navodnih protesta građana protiv ulaska Skoplja u Alijansu, čime je makedonski premijer nastavio rusofobnu politiku i sprovođenje zahteva Zapada na tlu Balkana. 
Savidis je, inače, vlasnik fudbalskog kluba PAOK iz Soluna, čuven u medijima i po tome što je u martu ove godine upao na teren i potegao pištolj jer je poništen gol njegovog kluba zbog ofsajda.

Iako je ruski milijarder više puta negirao umešanost u bilo kakve nerede na tlu Makedonije, čemu se pridružilo i rusko ministarstvo spoljnih poslova, Zaev je sa svojim zapadnjačkim partnerima nastavio sa besumučnim i optužbama bez osnova. 

Mediji, međutim, spekulišu da najveći strah Zapada od Savidisa izaziva činjenica da je on predstavnik nove vrste tajkuna koji ne iznose novac iz matične zemlje, u ovom slučaju iz Grčke, već investiraju u nju i na taj način utiču i na rad vlade u Atini. On je, kako se navodi, svojim novcem podigao Solun na noge kupivši, osim fudbalskog kluba, i luku u tom gradu, kao i blokove nekretnina i odmarališta. U to je investirao oko 400 miliona evra.

Analitičari u tome vide uspešan pokušaj da se u trećoj najprometnijoj luci u Evropi onemogući pristup NATO brodovima i tako ceo jedan region otrgne iz ruku Alijanse. Osim toga, prenose mediji, Savidis svoje poteze vuče mudro, a za samo deset godina postao je najuticajniji Rus na tim prostorima. Sada se, tvrde zapadni analitičari, on ustremio i na Makedoniju jer, osim Srbije i Bosne, jedino ona još nije članica NATO u regionu.

Pritisak na makedonske prozapadne vlasti sa Zaevim na čelu sve je veći uoči najavljenog referenduma na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li su za sporazum o novom imenu zemlje sa Grčkom ili protiv njega. Ukoliko predlog Republika Severna Makedonija bude prihvaćen kao nov naziv, Atina će odblokirati put Skoplja ka NATO i EU. 

1,9 milijardi dolara bogatstva poseduje Savidis.

Od duvana preko politike do milijardi

Ivan Savidis rođen je u grčkoj porodici u Gruziji
sa 14 godina otišao je u Rostov na Donu, gde je radio u fabrici duvana, da bi devedesetih postao njen vlasnik
2003. je izabran za poslanika u ruskoj Dumi
specijalnim ugovorom obavezao se da ruskoj vojsci pokloni milijardu cigareta svake godine
vremenom se vratio u Solun, gde je kupio fudbalski klub PAOK, hotele i nekretnine

Amerikanci ozbiljno naoružavaju Prištinu, a cilj im je… Pročitajte OVDE

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Spor Rusije i Grčke zbog dogovora sa Makedonijom?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA